Naftahind põrutas 125 dollarile barrelist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta rafineerimistehas.
Nafta rafineerimistehas. Foto: SCANPIX

Naftahinnad sooritasid eile jõulise hüppe, kannustatuna Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) väitest, et Iraan on viimase kuue kuuga oluliselt suurendanud uraani tootmist ega ole hajutanud tuumarelva valmistamise kartusi.

IAEA andmetel toodab Iraan üha tempokamalt relvakraadi piirimaile ulatuvat uraani.

Naftahindade tõus oli järsk, Brent nafta lõi uueks üheksa kuu tippmargiks 125 dollarit barrelist.
 
Viimase kuuga on naftahinnad kerkinud juba 15 protsenti, kuna lisaks Iraanist lähtuvatele pingetele on tarnekatkestuste oht aktuaalne ka Sudaanis, Süürias ja Jeemenis.
 
IAEA andmetel on Iraan tootnud 73,7 kg uraani, mis on rikastatud 20 protsendini. Selline tase on väga lähedal tuumarelva tootmiseks vajalikule kontsentratsioonile.
 
Raportist järeldub ka, et Iraani tuumaprogramm ei edene tõrgeteta: Natanzis on võetud kasutusele terve rida erinevaid tsentrifuugide kaskaade, mis ekspertide hinnangul viitab sellele, et tegemist on tehnilist laadi probleemidega.
 
Kuigi dollarites püsivad naftahinnad jätkuvalt allpool 2008. aasta tipptaset, on eurodes ja naeltes siiski tegemist värskete rekorditega, mis võib tähendada seda, et Euroopa niigi hapraid majandusi ähvardab naftašokk.
 
Rahvusvaheline Valuutafond hoiatas, et maailmamajandus on ohus, USA rahandusminister Tim Geithner ei välistanud strateegiliste naftavarude käikulaskmist.
 
Copyright The Financial Times Limited 2012
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles