Oluline indeks osutab majanduslangusele euroalas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oluline indeks osutab majanduslangusele euroalas.
Oluline indeks osutab majanduslangusele euroalas. Foto: SCANPIX

Ostujuhtide indeksi (PMI) alusel libises euroala erasektori majandusaktiivsus tagasi langusse, mis tähendab, et ühisrahablokk on astunud selles kuus sammu majanduslangusele lähemale.

PMI ootamatu nõrkus rõhutab regiooni, eriti selle lõunapoolsete kriisiriikide haavatavust.

Kasvanud on risk, et sisemajanduse kogutoodang langeb ka tänavuses avakvartalis, mis tähendaks kahte järjestikust negatiivset kuud – ehk tehnilises mõttes majanduslangust.

«Kuigi äritingimused näitavad sel aastal stabiliseerumise märke, mis on oluline edasiminek pärast läinud aasta lõpus valitsenud valdavat ja süvenevat meeleheidet, ei ole eurotsooni hädad kaugeltki otsas,» ütles uuringut teostava Markiti peaanalüütik Chris Williamson.

PMI indeksitel hoiab valvsalt silma peal Euroopa Keskpank (EKP), otsides varajasi märke kasvutrendide kohta.

Kuna nimetatud indeks hiljuti paranes, hakati lootma, et kõige hullemad langusajad on möödas – muuhulgas tänu EKP 498 miljardi eurosele rahasüstile euroala pangandusse mullu detsembris.

EKP on hoidnud oma baasitressimäära rekordiliselt madalal ehk 1 protsendi peal, kuid ei ole andnud ühtegi signaali selle kohta, et kavatseb seda eelolevatel kuudel veelgi langetada.

Eurotsooni sisemajanduse kogutoodang langes mullu viimases kvartalis 0,3 protsenti. Samal ajal on Saksa ja Prantsuse majanduste suhteliselt hea seis aidanud tasakaalustada lõunapoolsete liikmesriikide kroonilist nõrkust.

Euroala ostujuhtide üldindeks, mis katab nii tootmist kui teenuseid, tõusis jaanuaris 50,4 protsendi peale. Alates 50 piirist osutab indeks kasvule.

Veebruaris libises PMI indeks tagasi 49,7 peale, seda just teenustesektori nõrkuse tõttu, mis võib olla tingitud kasinusmeetmete mõjust sisenõudlusele.

Natuke lohutas analüütikuid teadmine, et tellimuste arvu kukkumine võib olla peatumas. Uute tellimuste tase on languses seitsmendat kuud järjest, kuid kukkumise kiirus on viimased neli kuud aeglustunud ning viimane kuu oli Markiti andmetel poole aasta helgeim.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles