Martinson: toome pensioniraha Eestisse tagasi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Martinson.
Allan Martinson. Foto: Egert Kamenik

Samal ajal, kui poliitikud ajavad eelarvest taga kroone, mida maha tõmmata, peaks riskikapitalisti Allan Martinsoni sõnul majanduse elavdamiseks Eestisse tagasi tooma miljardite kroonide eest piiri taha investeeritud pensioniraha.


«Kui Eesti riik otsib, kust raha saada või kust laenu võtta, tekib loogiline küsimus, kas rahavoogusid ei peaks natuke koju juhtima,» tõstatas Martinson Trigon Venture Partnersi juhtiv partner Allan Martinson küsimuse.

Ärimehe sõnul võiks seada pensionifondidele kohustuse investeerida teatud protsent varadest Eesti väärtpaberitesse, kirjutab Äripäev.

«Kõige lihtsam ja läbipaistvam variant oleks riigil emiteerida võlakirju, mida müüa omaenda pensionifondidele,» tõi Martinson näiteks. Sama teemat arutati hiljuti ka kohtumisel ettevõtjatega ja peaministriga ja seda teeb ka agaralt meie naaber Läti, lisas ta.

«Ei pea seda heaks mõtteks,» kinnitas endine riigikogulane ja praegune kullakaupmees Meelis Atonen, kui pensionifondid peaksid kohustuslikus korras osa varast Eestisse investeerima. «Eesti puhul veel eriti, kuna turg on nii väike ja seepärast on väga ohtlik siia investeerida,» lisas ta.

Praegu on finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve divisjoni juhi Andre Nõmme hinnangul teise pensionisamba fondid investeerinud Eesti aktsiatesse ja võlakirjadesse umbes 10 protsenti pensionivaradest (u 1 miljard krooni - toim).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles