Nutikad märgised aitavad oma asjadel silma peal hoida

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Raadiosagedustuvastuse tehnoloogia märgiseid kasutavad oma varandusel silma peal hoidmiseks nii poed, laod kui raamatukogud, kirjutab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee.

Kuid raadiomärgiste abil saab jälgida kõikvõimalikke esemeid – olgu selleks siis fotoaparaat, sülearvuti, korterivõtmed või isegi kallis huulepulk.

Uue lahenduse pakkusid ajakirjas International Journal of Intelligent Systems Technologies and Applications välja Dubai Wollongongi ülikooli arvutiinsenerid.

Mobiiliplatvorm IPURSE ehk I-rahakott aitab omanikul näiteks käekotis korda pidada. Rakendus annab märku, kui midagi kaob või maha ununeb. Kui isiklike asjade vastu tunneb huvi võõras, saadetakse omanikule hoiatus.

Uurimisrühma juhi Mohamed Watfa sõnul ühendab IPURSE kaks tehnoloogiat – raadiosagedustuvastuse (RFID)  ning lähiväljaside (NFC).

Raadiosagedustuvastus-märgised on tillukesed kiibid, mis säilitavad ning saadavad infot raadiolainete kujul. Neid on võimalik paigutada ka väikestele esemetele. RFID-märgiste lugejaks on antenn, mis saadab kiipidele signaale ning võtab neid vastu.

Lähiväljaside on RFID-tehnoloogia edasiarendus ja võimaldab traadita ühendust eri seadmete vahel, mis tavaliselt asuvad kuni 4 sentimeetri  kaugusel.  See on kiirem ja turvalisem kui Bluetooth-ühendus.  Lähiväljaside seadmed suudavad lugeda ka RFID-märgiseid.

Watfa sõnul on võimalik rakendust seadistada nii, et näiteks vihmavarjul olev märgis on seotud ilmateate vaatamisega, samuti saab aktiveerida meeldetuletusi kindlate esemete kaasavõtmiseks.

Tulevikus võib IPURSE siduda sotsiaalvõrkudega - näiteks majavõtmete kadumise korral saadetakse hoiatus pereliikmetele või läheb mobiiltelefoni varguse puhul teade Facebooki kontaktidele.

Rakenduse kättesaadavaks muutumiseks kulub veel veidi aega, hetkel on käsil prototüübi täiustamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles