Itaalia valitsus avalikustas ministrite varandused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia tehnokraatlik peaminister Mario Monti
Itaalia tehnokraatlik peaminister Mario Monti Foto: SCANPIX

Itaalia valitsus riputas oma veebisaidile üles kõikide ministrite sissetulekute ja varanduste üksikasjad, edendamaks läbipaistvust ja usaldust ametnike vastu.

Vaid paar tundi hiljem jooksis veebisait kokku – niivõrd suur oli kodanike huvi.

Hiljem pandi ministrite teenistuse ja isiklike asjade nagu autode ja jahtide info üles ka kõikide ministeeriumide veebisaitidele.

Itaalia tehnokraatlik peaminister Mario Monti lubas juba detsembris, et avaldab kõikide ministrite sissetulekud, varandused ja aktsiapaketid.

«On hea korraldada ristiretki poliitilise kasti privileegide vastu, aga meil on veel pikk tee käia,» ütles Monti eile.

Endine kriminaaladvokaat ja alates 2011. aasta novembrist justiitsminister Paola Severino kandis 2010. aasta kohta ette enam kui 7 miljoni eurose sissetuleku, millest maksis maksudeks ligikaudu 4 miljonit eurot. Severinole kuulub deklaratsiooni järgi üks korter Roomas ja teine moekas Cortina suusakuurortis, lisaks kaks autot ja liisitud paat.

Pärast Monti tehnokraatlikkusse valitsusse määramist on Severino bruto aastapalk 195 000 eurot.
Endine Itaalia suurima panga Intesa Sanpaolo tegevjuht ja nüüdne arenguminister Corrado Passera teenis pankurina 2010. aastal 3,5 miljonit eurot. Passera deklaratsiooni kohaselt on tal osalused hotellifirmas Lariohotels ja kinnisvaraettevõttes Immobiliare Venezia. Ühtlasi on tal hüpoteeklaenud kahelt erinevalt asutuselt, kokku ligi 3 miljonit eurot.

Endine suursaadik Giulio Terzi saab välisministrina bruto aastapalka 203 000 eurot. Diplomaadina oli ta palk 337 000 eurot.

Kõige suurem autofanaatik näib avalike deklaratsioonide valguses olevat aserahandusminister Vittorio Grilli: tal on Rover, Jaguar ja Volkswagen.

Keskkonnaministril Corrado Clinil on aga ainult tibatilluke linnaauto Fiat 500.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles