Iraan ei leia uusi naftakliente

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iraanil on suuri raskusi uute ostjate leidmisega ligi neljandikule oma aastasest naftaekspordist.

Lähedalseisvate allikate sõnutsi üritab Teheran müüa Hiinale ja Indiale täiendavalt 500 000 barrelit naftat päevas, mis teeb 23 protsenti mullusest ekspordist.

«Iraanil on väga raske uut ostjat leida,» ütles üks kahest Financial Timesiga rääkinud tippjuhist. Tema sõnutsi Teheran hinnasoodustusi ei paku.

Kõne all on aprilli algusest müüki minev toornafta.

Kui naftale märtsi keskpaigaks kliente ei leita – kusjuures kogus võrdub mulluste Euroopa rafineerimistehaste ostudega – tuleb Iraanil paigutada müümata nafta supertankeritele või peatada tootmine.

Nii üks kui teine meede lükkaks naftahinnad üles.

Reedel käis Brent nafta ära kaheksa kuu hinnarekordi juures, minnes teatud hetkel kaubaks 120,70 dollariga barrelist.

Üritades ilmselt ennetada ELi embargot, katkestas Teheran nädalavahetusel naftamüügi Prantsuse ja Briti firmadele.

Iraani naftaministeeriumi pressiesindaja Alireza Nikzad teatas eile, et Teheran on leidnud nimetatud firmade asemele «uued kliendid».

Üksikasjadesse ta ei laskunud.

Nii Prantsusmaa kui Britannia olid niigi juba praktiliselt lõpetanud Iraani toornafta ostmise, mis tähendab seda, et liigutus võib osutuda suures osas sümboolseks.

Samas on siiski tegemist esimese konkreetse teoga pärast nädalaid kestnud ähvardusi. Sammul võib olla psühholoogiline mõju naftahindadele, kui turud hakkavad muretsema, et Iraan peatab ekspordi ka teistesse riikidesse.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) ütles veebruari alguses, et Euroopa rafineerimistehased «on juba kärpinud Iraani toornafta importi», lisades, et eeskuju võivad võtta ka mõned Aasia riigid.

Kõige suurem eraldiseisev Iraani nafta ostja on Hiina, mis hankis mullu ligikaudu 550 000 barrelit Iraani naftat päevas. IEA sõnutsi ostab Hiina nüüd Iraani naftat poole vähem.

Tegevjuhtide sõnutsi on Euroopa naftafirmad, nende hulgas prantslaste Total, Royal Dutch Shell, Hispaania Repsol YPF ja Itaalia Eni kas lakanud Iraani naftat ostmast või kärpinud hetkehindadega ostetava nafta kogust poole võrra.

Iraani parlament nõuab naftaekspordi kohest peatamist kõikidesse ELi liikmesriikidesse, et kahjustada regiooni majandust ning demontsreerida, kuivõrd kaljukindlad on Iraani tuumaambitsioonid.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles