Euroopa Liit soovitab vähendada varase pensioni võimalusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Selleks, et riigid suudaksid pensione maksta, on täna avaldatud Euroopa Komisjoni valges raamatus tehtud ettepanek vähendada võimalusi jääda pensionile määratud pensionieast varem.

Juba järgmisest aastast hakkab Euroopa Liidu töötav elanikkond kahanema. Pensionide maksmine avaldab seepärast riikide eelarvetele aina suuremat survet, seda eriti rahandus- ja majanduskriisi tingimustes.

Selleks, et riigid suudaksid pensione maksta, tehakse valges raamatus ettepanek vähendada võimalusi  jääda pensionile määratud pensionieast varem.

Valget raamatut Brüsselis pressile tutvustades rõhutas ELi tööhõive, sotsiaalküsimuste ja sotsiaalse kaasatuse volinik László Andor pensioniea tõstmise vajadust, ja nentis, et hiljutise Eurobaromeetri uuringu järgi jääksid paljud eurooplased õigete tingimuste puhul tööle edasi ka pärast pensioniikka jõudmist.

Kui varase pensioni võimalused kaovad, peab aga olema tagatud see, et inimestel on võimalik kauem töötada. Näiteks neil, kes teevad ohtliku või tervistkahjustavat tööd, peab olema võimalus ametit vahetada.

Lisaks sellele peaks valge raamatu kohaselt keskenduma mitte pelgalt pensioniea tõstmisele vaid ka miinimum tööstaaži pikendamisele.

Täna saab Eestis minna kuni kolm aastat enne vanaduspensioni ikka jõudmist eelpensionile. Selleks on vaja vähemalt viieteistaastast tööstaaži.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles