Vene gaasifirma sekkus Tallinna toasoojahankesse

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto illustreeriv
Foto illustreeriv Foto: Toomas Huik

Vene gaasifirma tütarettevõte Itera Latvija vaidlustas kohtus Tallinna Kütte suuremahulise hanke, mis määrab pealinna soojatootmise näo paariks aastakümneks. Üllatuslikult on hanke mitteametlik võitja tundmatu väikefirma.

Tallinna toasooja tootmise pärast on seni heidelnud peamiselt Eesti Energia ja Dalkia kontsern, kel liitlasteks kohalikud ärimehed. Dalkiaga seotud ettevõtjad on iga hinna eest püüdnud takistada ka Iru prügipõletusjaama valmimist. Ootamatult selgus aga, et pealinna soojaäri pakub huvi ka Vene Gazpromiga tihedalt seotud firmale Itera.

Itera Latvija avalduse peale peatas halduskohus esialgse õiguskaitse korras Tallinna Kütte hanke, kuid eile tuli teade, et halduskohus siiski Läti firma avaldusele ametlikku käiku ei anna.

«Arvestades, et väga suur hange viidi läbi sisuliselt ühe kuuga ja Euroopa Liidu tasemel teavitamata, on asi üsna ebatavaline. Tulemusena on hankest Euroopa Liidu konkurendid välja puksitud,» kommenteeris Itera Latvija esindaja, Soraineni büroo advokaat Carri Ginter.

«Me ei pea mõistlikuks, et sadade miljonite eurode väärtuses projekt kuu ajaga läbi viiakse ja seda ilma ELi tasemel hanget korraldamata, mis kindlasti annaks soojatarbijatele Tallinnas parima tulemuse,» lisas Ginter.

Oluline konkurss

Tõepoolest, Tallinna Küte kuulutas konkursi välja 5. jaanuaril. Pakkumuste esitamise tähtaeg oli 7. veebruaril. Konkurss on erakordselt suure mõjuga Tallinna toasoojaärile.

Tallinna Küte otsis soojatarnijat kogumahus kuni 725 GWh ja võimsusega kuni 130 MW, kellega sõlmida leping vähemalt 12 aastaks. Üks firma sellist mahtu pakkuda ei suuda, seega oleks tööd ja leiba saanud mitu tegijat. Tallinnas on üks töötav hakkpuidu soojuselektrijaam – Väos.

Ülejäänud soojus tuleb gaasist. Konkursiga pidigi leitama uusi tegijaid, kes suudaks maagaasi toasoojast odavamat hinda pakkuda. Valmimas on Eesti Energia prügipõletusjaam Irusse, kuid ruumi näiteks hakkpuidul koostootmisjaamaks on veel. Konkursi tingimuste järgi võinukski sisuliselt tulla uus projekt, sest soojust oleks pidanud hakkama võrku müüma kolme aasta pärast.

Väo, uue ärinimega Tallinna elektrijaamal on juba taskus 12-aastane erandlik leping, mis tagab sellele jaamale aastaringse töökoormuse soojaturul. Selle lepingu sai praegu ettevõtja Kristjan Rahule kuuluv jõujaam tänu Reformierakonna juhitud seadusemuudatusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles