Apple õigustab töötingimusi tehastes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tim Cook.
Tim Cook. Foto: SCANPIX

Apple’i tegevjuht Tim Cook õigustas töötingimusi oma firma tarneketis – vastuseks protestidele ja laialtlevinud kriitikale selle suhtes, kuidas suurtarnijad oma töötajaid kohtlevad.

Cook ütles avaliku intervjuu käigus (harvaesinev nähtus) Goldman Sachsi tehnoloogiakonverentsil, et tehnoloogiatööstuses pole keegi teinud Apple’ist rohkem selle heaks, et tarneketis töötingimusi parandada.

Ta ütles, et Apple on astumas pretsedenditut sammu: firma hakkab riputama oma veebisaidile igakuiseid raporteid selle kohta, kuidas tarnijad nende tegevusjuhendit täidavad, «et meie tegevus oleks kõikide jaoks läbipaistev».

Läinud nädalal laekusid Apple’i poodidesse kogu maailmas enam kui 250 000 allkirjaga pöördumised, milles kutsuti firmat üles uurima tarnijate tehaseid ja pühenduma otsustavalt tööliste kaitsele.

Pöördumisele eelnesid meediaraportid väidetavatest ohutusnõuete rikkumistest, alaealiste tööliste kasutamisest, liialdustest üleajatööga ja ohtlike jäätmete ebakohasest kõrvaldamisest Hiina tarnijate poolt.

Apple ütles, et Washingtonis baseeruv mittetulundusühing Fair Labor Association teostab nende tarnijate seas vabatahtlikud uuringud. «Me leiame, et alaealise tööjõu kasutamine on kohutav, meie esmane prioriteet on see täielikult likvideerida,» ütles Cook.

Ta lisas, et Apple kogus jaanuaris igal nädalal enam kui 500 000 oma tarneketi töötaja töötundide andmeid ja leidis, et nende tegevusjuhendit (mis piirab tööaja 60 tunniga nädalas) järgiti 84 protsendi ulatuses. Ta ütles, et see on suur edasiminek, «kuid me suudame enamat».

Cooki sõnutsi uurib Apple tootmisprotsesside ohutumaks muutmise võimalusi. Ta ütles, et hooned ei läbi nende kontrolli isegi siis, kui töötajate sööklast puudub kasvõi üks tulekustuti.

Cookilt, kes sai tegevjuhiks suvel, kui Steve Jobsi tervis juba tunduvalt halvenes, küsiti tema prioriteetide kohta tegevjuhina.

«Ma ei kavatse olla tunnistajaks Apple’i vaiksele hääbumisele. Ma ei kavatse seda lubada, kuna usun Apple’isse niivõrd sügavalt,» ütles ta.

Küsimuse peale, mida kavatseb firma peale hakata oma ligikaudu 100 miljardi dollarilise sularahavaruga, ütles Cook, et Apple kulutab raha, nagu oleks see nende viimane penn. «Toogapidu me korraldada ei kavatse,» ütles ta.

Aga ta lisas, et asja arutatakse nüüd tõsisemalt, kui varem. «Ma palun vaid veidi kannatlikkust, et me saaksime kõik põhjalikult läbi kaaluda ja teha parima otsuse.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles