Välismaalased investeerisid mullu Eestisse 600 miljonit eurot

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EASi) andmetel teostati möödunud aastal Eestis umbes 50 suuremat välisinvesteeringute projekti, millest 27 tehti EASi kaasabil.

Neist omakorda rohkem kui pooled olid tööstusinvesteeringud, mis tulid peamiselt Soomest, Hispaaniast ja Saksamaalt.

2011. aastal tehtud välisinvesteeringute rahaline maht oli ca 600 miljonit eurot, mille raames luuakse hinnanguliselt 2200 uut töökohta, neist EASi toel tehakse investeeringuid ca 210 miljoni euro ulatuses ning plaanitakse luua umbes 1410 töökohta.

EASi rahvusvahelistumise divisjoni kaasabil teostati mullu 27 investeerimisprojekti, millest 20 olid uued investeeringud ja 7 Eestis juba tegutsevate välisettevõtete laienemised. 27 projektist 17 olid investeeringud tööstusse, kolm äriteenuste valdkonda ning kaks R&D ja logistika valdkonda.

Tööstusprojektidest enamiku teostasid masina- ja metallitööstused ning elektroonikatööstuse ettevõtted. Peamised EASi kaasabil tehtud investeeringute päritoluriigid olid Soome, Hispaania, Saksamaa, Venemaa ja Norra.

«Ligi pooled välisinvesteeringutest tulid Soomest. Enamik investeeringutest, mida nõustasime, tehti Tallinnasse ja Harjumaale, kuid üksikuid projekte läks ka Ida-Viru, Saare ja Pärnu maakonda,» kommenteeris EASi juhatuse liige Maria Alajõe.

«Meie huvi on eeskätt kõrgema lisandväärtusega töökohtade loomisele kaasaaitamine, seetõttu on viimastel aastatel kujunenud olulisemateks sektoriteks äriteenused, elektroonikatööstus, IKT, masinatööstus ja logistika.»

Möödunud aastal torkas silma kaks trendi: Eestisse investeerivad valdavalt Põhjamaade ja suurte Lääne-Euroopa riikide ettevõtted.

«Kui Põhjamaa ettevõtted eelistavad Eestit madalamate kulude tõttu, siis Lääne-Euroopa ettevõtted pääsevad siin tegutsedes ligi Põhjamaade ja Venemaa turgudele. Samuti lisab neile kindlust Eesti tasakaalus riigieelarve ja stabiilne majanduspoliitika, mis on kujunenud olulisteks teguriteks investeerimisotsuste tegemisel,» rõhutas Alajõe.

Üks EASi kaasabil tulnud välisinvestoritest on maailma üks juhtivaid mänguväljakute valmistajaid, Soome ettevõte Lappset, mis on saanud mitmeid auhindu oma innovaatilisuse ja disaini eest.

Ettevõte avab tänavu Tallinna lähedal uue metallkomponentide tootmise tehase, kus kasutatakse uusimat tehnoloogiat. Eestisse tehtava investeeringu suurus on ca 3 miljonit eurot, tehases saab tööd umbes 30 inimest. Eesti valiti välja logistiliselt hea asukoha ja madalamate tootmiskulude tõttu.

RBA Gruppi kuuluv Hispaania päritolu Atienza y Climent rajas Tallinna plasttoodete tehase. Muuhulgas Hello Kitty tooteid valmistav tehas alustas kahe tootmisliiniga ning plaanib aastaseks käibeks üle 30 miljoni euro.

Eestist eksporditakse tooteid Poola, Soome, Prantsusmaale, Venemaale jm. 13 töötajaga alustanud tehas plaanib jõudsat laienemist, mistõttu järgmise aasta lõpuks peaks tööd saama juba 60 inimest.

2010. aastal teostati Eestisse 40 suuremat välisinvesteeringute projekti mahus 370 miljonit eurot, mis on ca 40 protsenti vähem kui möödunud aastal. Neist 24 projekti mahus 70 miljonit eurot, mille abil plaanitakse luua 830 uut töökohta, tulid Eestisse EASi kaasabil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles