Soomes jääb tööta tuhandeid eestlastest ehitajaid

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööline
Ehitustööline Foto: Corbis / Scanpix

Majanduslangusest tingitud töökohtade vähenemine Soome ehitussektoris viib kevadeks minema 8000-12 000 välismaist ehitustöölist, kellest suure osa moodustavad eestlased.


Helsingis Vallila linnaosas ehitusfirma YIT objektil töötav pärnakas Matti Saia kuulub viimaste eestlaste hulka kõnealusel ehitusplatsil, vahendas YLE.

«Minu olukord on praegu veel hea. Sõbrad on aga lahkunud, kümmekond viibib juba kodus. Seal pole muud midagi teha, kui istuda ja oodata,» rääkis Saia.

Objektijuhi Harry Mäkineni sõnul lõppes aastavahetusel välismaalastest enam kui pooltel töölistel töö ära. Põhjuseks on see, et soomlastelegi ei taha tööd jätkuda.

«Meie oma töölisi on teistelt objektidelt vabanenud ja seetõttu oleme pidanud vähendama võõrtööliste hulka ja kasutanud omi inimesi,» selgitas Mäkinen.

Madalseisu tõttu Soomest lahkuvate välismaiste ehitustööliste täpset arvu pole võimalik teada saada puuduliku registri tõttu.

Tööandjaid koondav Rakennusteollisuus ry prognoosib, et ehitussektorist on ära läinud või kavatseb talvel lahkuda tuhandeid välismaalasi.

«Tööjõu vajadus ehitusobjektidel väheneb ja nii väheneb ka vajadus välismaise tööjõu järele. Lahkuvate võõrtööliste arv ulatub 8000-12 000ni,» rääkis Uusimaa piirkonnajuht Hannu J. Mäkinen.

Rakennusteollisuus ry tegevjuht Tarmo Pipatti prognoosi järgi kaob jaanipäevaks ehitussektorist 70 000 kuni 80 000 töökohta. Töölisi esindav Rakennusliitto prognoosi järgi kaob suveks 50 000 töökohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles