Maaelutoetuste eelarve on tänavu 127 miljonit eurot

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir Valdor Seeder
Põllumajandusminister Helir Valdor Seeder Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kinnitas täna Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitikaga kaasnevate maaelu arengu toetuste tänavuse aasta kogueelarveks ligi 127 miljonit eurot.
 

Tegemist on summaga, mille ulatuses on Põllumajanduse Registrite ja  Informatsiooni Ametil (PRIA) 2012. aastal võimalik toetust määrata.

Sel aastal on kavas 30 erinevat taotlusvooru maaelu arengu toetusmeetme või alameetme osas.

Samuti otsustas minister suurendada mullu väljakuulutatud põllumajanduse investeeringutoetuse kahe meetme rahastamist.

Loomakasvatusehitiste investeeringuteks oli esialgu ette nähtud algne 12,4  miljonit eurot. Kuna taotlusi oli palju enam, siis suurendas  põllumajandusminister selle meetme eelarvet 4 miljoni euro võrra.

Kuni 9 töötajaga mikropõllumajandusettevõtete arendamiseks oli ette nähtud  10,2 miljonit eurot. Ka selle meetme osas oli taotlusi palju enam ning  minister suurendas siin eelarvet 2,7 miljoni euro võrra.

Minister Seedri sõnul on nii mikroettevõtete kui loomakasvatusettevõtete  ehitiste meetmed väga edukalt rakendunud. «Nende tulemusel on tõstetud  põllumajandustootmise efektiivsust ja suurendatud jätkusuutlikkust. Näiteks üle poole Eesti lüpsikarjast paikneb uutes kaasaegse tehnoloogiaga  lautades,» lausus Seeder.

Maaelutoetuste andmise aluseks on dokument «Eesti maaelu arengukava  2007–2013» ja rahastatud saavad muuhulgas väiketalupidajad, mahepõllumajandus, bioenergeetika, noortalunikud, karjakasvatus,  metsamajandus, turustustegevus jpt valdkonnad. Arengukava raames on  praeguseks toetusi määratud 651 miljoni euro ja välja makstud 476 miljoni  euro ulatuses.

«Kuna 2007–2013. aasta maaelu arengukava kogueelarve on 935  miljonit eurot, siis võib piltlikult öelda, et väljamaksete osas on  eelarve äsja ületanud ekvaatori,» tähendas Seeder. Toetuste väljamakseid  on võimalik teha kuni 2015. aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles