Rohelise elektri pooldajad nõuavad põlevkivile naftamaksu

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noarootsi tuulepark.
Noarootsi tuulepark. Foto: Peeter Langovits

Taastuvenergia pooldajad saatsid majandusminister Juhan Partsile avaliku kirja, milles nõuavad põlevkivi maksustamist nn naftamaksuga, samuti põlevkivile kõrgemaid keskkonnamakse.

Avalikus kirjas nimetatakse korduvalt Eesti Energiat, kuid ei viidata kordagi näiteks VKG-le, kes samuti arendab suurt põlevkivitööstust ja avab lähiajal oma kaevanduse, kust ammutab põlevkivi samadel tingimustel, mis Eesti Energia.

Kirja autorid ründavad Partsi, sest viimane toetab põlevkivienergeetikat.

«Euroopa Liidu energia ja kliimapoliitika on suunatud selgelt kasvuhoonegaaside emissioonide vähendamisele, seega on jõuline põlevkivienergeetika riiklik eelistamine Eestis seotud väljakutsuvalt suure riskiga, mille negatiivse stsenaariumi realiseerumise korral peame kinni maksma meie kõik ehk Eesti maksumaksjad,» seisab kirjas.

Kirjale on alla kirjutanud teiste hulgas endine peaminister Andres Tarand, riigikogu liige Juku-Kalle Raid, tuuleenergiasse investeerinud endine pankur Hannes Tamjärv, aga samuti endised riigikogu liikmed Mark Soosaar, Valdur Lahtvee ja Marek Strandberg.

Kirja autorid märgivad, et majanduskitsikuse ajal on majandusminister seisnud hea, et riik toetaks Eesti Energia uue põlevkivijaama rajamist tänavu 150 miljoni euroga.

Ilmselt peavad kirja autorid silmas Eesti Energia aktsiakapitali suurendamise otsust.

Kirjas nõutakse, et põlevkivi hind Eesti Energia kaevandustes oleks võrdne kivisöe maailmaturu hinnaga, seetõttu peaks Eesti Energia kaevandused müüma põlevkivi praegusest hinnast 27 eurot kõrgemaga.

Samuti tuletavad avaliku kirja autorid meelde, et koalitsioonileppes on punkt, mis ütleb, et põlevkiviõli tuleks maksustada nn naftamaksuga. St et kui praegu on põlevkiviõli tootmisel fikseeritud maksumäärad ja tootjad saavad nafta kõrge maailmaturu hinna tõttu suurt kasumit, siis naftamaksu korral sõltub tootjailt võetav maks nafta hinnast ja riigikassa saab osa kõrgetest toormehindadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles