Kalvi: riik pole salaalkoholiga võitlemisest huvitatud

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Kalvi.
Janek Kalvi. Foto: Peeter Langovits

Alkoholitootjate liidu juhi Janek Kalvi sõnul on kummastav, et riik ei soovi maksukogumise hoos võidelda alkoholi salaturuga, vaid eelistab kergitada aktsiisi.

«Asjaolu, et iga neljas ära joodud pudel on konjunktuuriinstituudi ja seeläbi ka järelevalveorganite teadmisel salaviin, ei paista maksukogujaid kuigivõrd häirivat – alkoholiaktsiisi tõstes on ju saanud legaalselt müügilt salaturu arvelt saamata jääva tagasi kasseerida,» kommenteeris Kalvi veebruarist jõustunud viieprotsendilist aktsiisitõusu ERR-i uudisteportaalile.

Kalvi tõdes, et alkoholi maksupoliitika on Eesti planeeritud nii, et igal järgneval aastal saab riik alkoholi aktsiisist rohkem tulu kui varasemal aastal, mistõttu ei teki ka motivatsiooni salaalkoholiga võidelda.

Summad, mida riik on jätnud kulutamata salaturu ohjamisele, on Kalvi sõnul tegelikult kinni maksnud tootjad ja kaupmehed enda saamata jäänud tuluga ning legaalse alkoholi tarbijad tunnevad seda hindade näol.

«Võrreldes Eesti elatustasemega on siinne alkoholi aktsiis suurem ja alkoholi hinda kallimaks tegevam kui 24 teises ELi riigis,» märkis Kalvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles