Bundesbank ärevil Draghi liigse lahkuse pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi
Mario Draghi Foto: SCANPIX

Saksa keskpank on sattunud ärevusse Euroopa Keskpanga (EKP) presidendi Mario Draghi tegevuse pärast, kes pakub nende meelest liiga lihtsalt likviidsust eurotsooni pankadele.

EKP 23-liikmeline nõukogu kiitis eile heaks poliitika, mille alusel seitsme riigi keskpangad võivad pakkuda vabamalt tagatisi, mille vastu likviidsust antakse.

Nimetatud meetmed võivad aga oluliselt kasvatada pankade arvu, mis veebruarikuisel teisel pakkumisel kolmeks aastaks odavat laenu võtma ruttavad.

Teoreetiliselt võiksid nad laenata kokku veel 200 miljardit eurot.

Esimese raundiga (detsembris) laenasid enam kui 500 euroala panka kokku 498 miljardit eurot.
Bundesbanki president Jens Weidmann väljendas aga rahutust krediidistandardite langetamise pärast. Ka Draghi tunnistas, et nõukogu otsus ei sündinud üksmeelselt.

Bundesbanki pahameel on tõsine probleem ja hoiatus olukorras, kus Draghi üritab jätkuvalt parandada suhteid skeptiliste Saksa poliitikutega – pärast seda, kui nood Jean-Claude Trichet’ päevil EKPga üha rohkem konflikti läksid.

EKP 3-aastane laenupakkumine leevendas oluliselt pankade rahamuresid ning tõstis usku eurotsooni stabiilsusse.

Bundesbank läks alguses meetmega kaasa, kuid näib nüüd olevat hakanud muretsema.
Weidmann hoiatas, et «liiga helde» likviidsuspakkumine võib olla pankadele valeks stiimuliks, tekitades tulevikus inflatsiooniriske.

Bundesbank muretseb tasakaalu edasise kahjustumise pärast euroala finantssüsteemis ning kardab, et pankadel puuduvad stiimulid hakata taas üksteisele laenu andma.
Draghi väidab, et EKP sammud on hoidnud ära tõsise krediidikrahhi euroalas.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles