Rein Kilgi firmad on tohutul hulgal risttagatistega käendanud üksteise laene

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Painküla rapsiõlitehase toodang läheb küll hästi kaubaks, kuid Werol on raskustes.
Painküla rapsiõlitehase toodang läheb küll hästi kaubaks, kuid Werol on raskustes. Foto: Margus Ansu

Rein Kilgi ühe võlausaldaja, Kevi­li Põllumajandusühistu juhi Marek Linnutaja sõnul on Kilgi erinevad ettevõtted käendanud tohutul hulgal risttagatistega ka üksteise laene.


«See asi on päris hull – erinevatele kontserni ettevõtetele ollakse risttagatistega minu andmetel võlgu 25 miljoni euro kanti,» lausub ta.

Postimehega vestelnud allikad ütlevad kõik nagu ühest suust, et Kilk rajas oma äri laenudele, aga ühel hetkel panid pangad laienemise rahastamisele piiri. Samal ajal ei suutnud ta kuidagi luua kontserni ellujäämiseks nii vajalikku sünergiat.

Postimehe allikate hinnangul võib ahelreaktsioon endaga kaasa viia terve Kilgile ja Neeme Raigile kuuluva Pere kontserni, millest polegi enam kuigi palju alles. Ülemöödunud nädalal seiskus töö ka Pere kontserni Lihameistri tehases.

Pere kontsern on kõrvuni võlgades ja seejuures on Kilk ise andnud 2010. aasta aruande kohaselt pankadele laenude tagatiseks isiklikke käendusi ligi kümne miljoni euro eest.

Seni tuleb omadega toime Kilgi teine, Transcom Grupp, kuhu kuulub rida ettevõtteid. Pärnu Sadam on vaieldamatult kontserni kõige paremini toimiv ettevõte, ent sellestki kuulub talle vaid pool.

Kinnitamata andmetel on Kilk oma ettevõtmiste laenude katteks pantinud ka oma aktsiad, sellele lisaks kinnitab Transcom Grupi tütarfirma Transcomi majandusaasta aruanne, et Kilk on siingi andnud laenude katteks 300 000 euro ulatuses isiklikke laene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles