Minister: Kreeka loodab eurotsoonilt toetust uuele päästepaketile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evangelos Venizelos
Evangelos Venizelos Foto: SCANPIX

Kreeka loodab, et eurotsooni rahandusministrid langetavad neljapäeval positiivse otsuse uue päästepaketi üle, ütles rahandusminister Evangelos Venizelos enne tähtsatele kõnelustele siirdumist.

«Lahkun Brüsselisse lootusega, et eurogrupp langetab positiivse otsuse, mis puudutab uut päästepaketti,» ütles Venizelos varahommikul Ateenas, kus kolmapäeval käisid pikad läbirääkimised kärbete üle.

Peaminister Loukas Papadimos pidas kõnelusi nii Kreeka poliitiliste liidrite kui Euroopa Liidu, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Keskpanga (EKP) ehk niinimetatud troika esindajatega.

Ehkki Kreeka liidrid jõudsid üksmeelele kõigis säästumeetmetes, jäi õhku veel vaid üks reformikava punkt, mida Papadimos oma avalduses ei täpsustanud. Ühe valitsusallika andmeil on tüliõunaks pensionide vähendamise küsimus.

Ateena nõustumine reformikavaga on eelduseks algselt oktoobris kokku lepitud teisele, 130 miljardi euro suurusele päästepaketile, mida Kreeka vajab maksejõuetuse vältimiseks.
20. märtsil tuleb Kreekal tasuda 14,4 miljardit eurot vanu võlgu ja selleks on tal vaja uut laenumakset.
Erainvestorid, kes peavad läbirääkimisi vähemalt 100 miljardi euro ulatuses Kreeka võla kustutamise üle, kohtuvad neljapäeval Pariisis.

Kreeka võlg küünib ühtekokku 350 miljardi euroni, mis moodustab umbkaudu 160 protsenti riigi sisemajanduse koguproduktist (SKP). IMF soovib, et aastaks 2020 ei ületaks võlg 120 protsenti SKPst.

USA ärileht Wall Street Journal kirjutas kolmapäeval, et Euroopa Keskpank soovib osaleda Kreeka võlgade osalises mahakandmises. EKP, mis on Kreeka üks suuremaid kreeditore, on valmis eelmisel aastal järelturul ostetud Kreeka võlakirju Kreekale soodsalt ümber vahetama, kirjutas leht.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles