Bussijuhtide põhipalk kasvab 12,2 protsenti

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS SEBE buss. Foto illustratiivne
AS SEBE buss. Foto illustratiivne Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Autoettevõtete liit ja transpordi ametiühing allkirjastavad täna värske üldtöökokkuleppe, millega Eesti bussijuhtide põhipalk tõuseb kahes osas kokku 12,2 protsenti, lisatasusid sisaldav kuupalk tõuseb septembriks vähemalt 700 eurole.

Kokkulepe kehtib siseriiklikul liiniveol tegutsevatele bussi-, trammi- ja trollijuhtidele ning selles sisalduvad töö- ja puhkeaja ning töö tasustamise tingimused on kohustuslikud kõigile liiniveoga tegelevatele tööandjatele.

Kuigi kokkuleppe pidulik allkirjastamine toimub täna, on uued palganumbrid jõus juba 1. veebruarist. Nii tuleb bussijuhile sellest kuust maksta tunnitasu mitte vähem kui 2,80 eurot. Kuutöötasu rikkumisteta töö eest koos lisatasudega ei tohi jääda alla 650 euro. 1. juulist tõuseb tunnitasu 3,00 eurole ja 1. septembrist kuutöötasu vähemalt 700 eurole.

Lisaks tööandjate ja ametiühingu vahel allkirjastatavale kollektiivlepingule antakse koos majandusministriga allkirjad ka kolmepoolsele deklaratsioonile, mille eesmärgiks on toetada osapoolte püüdlusi kvaliteetse bussitranspordi pakkumisel. Ühele leheküljele mahtuv deklaratsioon sisaldab näiteks punkte võrdsest konkurentsist, piletitulu paremast laekumisest ja bussiliikluse finantseerimisest.

Üldtöökokkulepet on Eesti ühistranspordisektoris sõlmitud juba viimased 20 aastat. Täna on kehtiv kogu sektorit hõlmav lepe lisaks ühistranspordile veel vaid meditsiini valdkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles