EASi tulevane juhatuse liige: on valdkondi, kus saab toetuse laenuga asendada

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki väikeettevõtete osakonna juhataja Krõõt Kilvet.
Swedbanki väikeettevõtete osakonna juhataja Krõõt Kilvet. Foto: swedbank

Märtsis EASi juhatuse liikmena alustava, praegu veel Swedbankis töötava Krõõt Kilveti sõnul saab EAS kindlasti osades valdkondades makstava toetuse laenuga asendada.

«Üks hea näide sellest on Tehnoloogia Investeeringute toetus, mille väljastamise süsteem muutus umbes aasta tagasi ja kus seni EASi poolt jagatud toetusest kasvas välja nüüd SA Kredex koostöös Eesti kommertspankadega edukalt väljastatav Tehnoloogia Laen. Selle muudatuse tingis asjaolu, et toetus ei täitnud alati endale seatud eesmärki. Usun, et ettevõtluses on valdkondi, mille toetamist peab jätkama, kuid kindlasti on ka valdkondi, kus saab toetuste asemel laenudele üle minna,» sõnas Kilvet E24-le.

Küsimusele milliseid mõõdikuid peaks EASi tulemuslikkuse ja mõju hindamisel kasutama, jäi Kilvet konkreetse vastuse võlgu.

«EAS toimetab erinevates valdkondades ja neis erinevates valdkondades peavad ja saavad olla väga erinevad mõõdikud. Kui küsite ettevõtlusvaldkonna kohta ja kuidas mõõta ettevõtluskeskkonna arendamist, siis ühest vastust siin ei ole,» ütles ta.

Kilvet lisas, et kindlasti peab ja saab mõõta Eesti majanduse tulemust tervikuna (majanduskasv, eksprodikasv, tööhõive jne.) aga saab mõõta ka toetust saanud ettevõtete tulemuslikkust. 

E24 esitas samad küsimused ka EASi teisele tulevasele juhatuse liikmele, praegu justiitsministeeriumis asekantslerina töötavale Martin Hirvojale, kuid viimane ei tahtnud küsimustele vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles