Jaanuaris laekus ligi 10 protsenti aastaks planeeritud maksudest

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik ootab täiendavat maksutulu.
Riik ootab täiendavat maksutulu. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Jaanuaris laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse makse 447,3 miljonit eurot ehk 9,6 protsenti aastaks planeeritust. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga on makse laekunud 7,8 protsenti rohkem.

Sotsiaalmaksu laekus jaanuaris 171,9 miljonit eurot, mis on 8,9 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kasvas laekumine 5,5 protsenti. Vaatamata sellele, et ka 2012. aasta jaanuari laekumised olid tavapäraselt mõjutatud aasta lõpus makstavatest lisatasudest, jäi väljamaksete kasv väiksemaks kui 2011. aasta jaanuaris.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus jaanuaris 31,8 miljonit eurot, mis on 12,6 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kasvas laekumine 4,9 protsenti. Kohalikele omavalitsustele laekus jaanuaris füüsilise isiku tulumaksu 58,2 miljonit eurot, mis on 5,1 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus jaanuaris 23,7 miljonit eurot, eelarves planeeritust on täidetud 10,7 protsenti. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kasvas laekumine 45,6 protsenti ning kiire kasv oli peamiselt seotud Riigimetsa Majandamise Keskuse väljamakstud dividendidega. Erisoodustustelt laekus jaanuaris tulumaksu 3 miljonit eurot ning jaotatud kasumilt 18,5 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus jaanuaris 140,9 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 9,8 protsenti. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kogunes käibemaksu 16,3 protsenti rohkem, mis ületab tuntavalt ootusi. Aastases võrdluses on käivete kasv endiselt kiireim ehitussektoris ning mootorsõidukite müügis.

Ettemaksukonto muutus vähendas jaanuaris laekunud maksusummasid 22,3 miljoni euro võrra 425 miljoni euroni. Ettemaksukonto negatiivne muutus viitab, et jaanuaris tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles