Eesti Pank: hinnatõus kiirenes ajutiselt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanuari hinnatõusu andis suurima panuse kütte ja elektrienergia kallinemine
Jaanuari hinnatõusu andis suurima panuse kütte ja elektrienergia kallinemine Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Jaanuaris kerkisid hinnad aastatagusega võrreldes 4,5 protsenti, seda on rohkem kui mitmel varasemal kuul. Eesti Panga ökonomisti Martin Lindpere kinnitusel taltub aga hinnatõus peatselt.

Jaanuaris oli Eesti kuine inflatsioon statistikaameti tarbijahinnaindeksi kohaselt 0,7 protsenti, aastatagusega võrreldes 4,5 protsenti. Seega oli inflatsioon kiirem kui oktoobris, novembris või detsembris.

Eesti hinnatõusu taga oli eelkõige elektri, maagaasi, soojusenergia ja mootorikütuse kallinemine, mis tõstis hinnataset ligikaudu 0,6 protsendipunkti ning moodustas jaanuari hinnatõusust valdava osa.

Teisalt olid hooajalised allahindlused tänavu suuremad kui varasematel aastatel. Lindpere toob välja, et näiteks riided ja jalatsid odavnesid vastavalt 4,2 ja 3,1 protsenti.

«Eestis on need kaubagrupid alates 2003. aastast odavnenud jaanuaris keskeltläbi vastavalt 3,6 ja 2,6 protsenti, euroalal viimastel aastatel isegi rohkem kui 10 protsenti,» nentis ta.

Jaanuaris torkab silma veel lasteasutuste teenuste 13,7-protsendiline hinnatõus, mis on viimase kümne aasta üks kõrgemaid. Samuti kallines ajakirjanduse ost ja tellimine vastavalt 1,5 ja 3,1 protsenti.

Lähikuudel on ette näha inflatsiooni aeglustumist. Eesti Pank prognoosib 2012. aasta keskmiseks ühtlustatud tarbijahinnaindeksi tõusuks 2,8 protsenti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles