Elizabeth II: 60 aastat kannatlikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth II.
Elizabeth II. Foto: SCANPIX

6. veebruari varahommik, 1952. 25-aastane printsess Elizabeth ärkab koos oma kena abikaasa Philipiga puu otsas. Platvormil, kust avaneb vägev vaade Kenya loomariigile. 

Paari valvas püssiga valge jahimees: mitte niivõrd paparatsode, kuivõrd leopardide eest. Juba enne hommikusööki õnnestus Elizabethil jäädvustada filmilindile ninasarvik. Räägitakse, et ta oli õnne tipul.

Veel mitu tundi polnud neiul aimugi, et ta tiitliks polegi enam printsess. Sidekanalid Kenya sisemaaga olid siis aeglasemad. Igal juhul õnnestus Londonil lõpuks saada ühendus Nairobiga.

Toru võttis Philip.

Õrnalt ja taktitundeliselt teatas ta abikaasale, et tolle isa, kuningas George VI oli õhtul vaid 56-aastasena siit ilmast lahkunud.

Selleks ajaks, kui nad kodumaale jõudsid, oli Elizabeth juba ametlikult kuningannaks kuulutatud.

Ta istus troonile maailmas, mis alles taastus sõjast. Uudistes domineerisid Stalin, Truman ja Churchill. Kõige tõrksam kriis oli Korea sõda.

Ja kuigi selle 60 aastaga on muutunud praktiliselt kõik, on Elizabeth alles. Tuntuim naine kogu maailmas. Samas niivõrd seletamatu, et siiani sisuliselt tundmatu.

Tavaliselt veedab Elizabeth 6. veebruarid, mis on tema jaoks isiklikult ju nukrad ja tõsised, vaikselt omaette.

Ametlikud pidustused on lükatud juunikuusse.

Kuna täna on aga siiski tehniliselt tegemist teemantjuubeliga, lahkub kuninganna oma Sandringhami maakodust ning külastab lähedalasuvat lasteaeda. Samuti peab ta kõne Lynni raekojas.

Varsti saab ta juba 86 aastaseks.

Kõige kõnekamalt pajatab Elizabethi valitsusajast tema muutumatult kindel iseloom. Aatakümned otsekui rännuteel, linnast linna, ümber kogu maailma.

Mõni mõtlematu sõna tema suust? Ei meenu ühtegi. Sellega tegeleb tema abikaasa. Äpardused? Eksimused? Kas kellelegi meenub midagi?

Esmapilgul tähelepandamatu naine. Mida märkimisväärset on ta saavutanud? Suguharutantsude vaatamise maailmarekordi omanik. Suur hobuste asjatundja. Isegi Briti standardite järgi ületamatu oma tõeliste tunnete varjamise alal.

Samas: uskumatu saavutus on seegi, kui kaua ta vastu on pidanud. Tõsi, troon pakub privileege, millest üks pankur undki ei näe. Kuid enamik meist põgeneks kuninglikust perest püstijalu. Nagu Diana...

Kas on pretsedente? Henry III (1216-1272) ja Edward III (1327-1377) on juba «alistatud», kuid Victoria kõigi aegade Briti kestvusrekord saaks löödud alles aastal 2015.

Victoria sulgus aga pärast abikaasa surma (aastal 1861) praktiliselt iseendasse. Lasteaiakülastused vanas eas? Tänan, ei!

Kuid isegi kui Elizabeth oma ema jälgedes käib ja 101 aastat täis elab, ei küüni ta Svaasimaa kuninga Sobhuza II tasemeni, kes alustas imikuna (aastal 1899) ja valitses kuni oma surmani aastal 1982.

Kui Svaasimaa 1968. aastal iseseisvus, pahandus Sobhuza II valimistulemuste peale, tühistas põhiseaduse ja valitses dekreetidega.

Sellisele kiusatusele on Elizabeth II alati suutnud vastu panna. Ja taluda 60 aastat kõiki neid Briti poliitikuid – ka see on omaette vägitükk.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles