Parlament kiire otsuse ees

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Evangelos Venizelos
Kreeka rahandusminister Evangelos Venizelos Foto: AFP / Scanpix

Riigikogul tuleb lähiajal otsustada Kreeka abilaenu üle, aega selleks on Eestil vaid mõni päev.

Kui rahvusvahelised laenuandjad suudavad Kreeka abiplaani osas kokku leppida, jääb riigikogu liikmeil napilt paar päeva, et selle sisu endale selgeks teha ja poolt või vastu hääletada.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas ütles reede pärastlõunal Postimehele: ta sooviks, et Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) Kreeka abiprogrammi tingimused saaksid juba alanud nädala neljapäeva õhtuks parlamendis vastu võetud. See eeldab esmalt valitsuse ja riigikogu rahanduskomisjoni heakskiitu ning seejärel kaht hääletusvooru suures saalis.

Esmaspäeval siiski rahvusvahelist laenulepet, mille Eesti valitsus võiks heaks kiita, ei sõlmita. Reede õhtul ütles euroriikide rahandusministrite eesistuja Jean-Claude Juncker AFP teatel, et Kreeka võlgade vähendamise kokkulepet ei sündinud. Seetõttu lükkub edasi ka esmaspäevaks planeeritud rahandusministrite kohtumine, kus lepe oleks heaks kiidetud. Kreeka uue abiprogrammi tingimuste üle peavad kõnelusi IMF, Euroopa Komisjon ja Euroopa Keskpank.

Graafik pannakse paika

Rõivas märkis, et asjade täpsem käik selgub esmaspäeval. Kuid kui valitsus saaks esmaspäeval või teisipäeval erakorralisel istungil abiprogrammi heaks kiita, asuks asja kallale parlament.

«Järgmise nädala algul paneme graafiku paika,» ütles Rõivas reedel. «Sõltuvalt sellest, millal tuleb valitsuse erakorraline istung, kus Kreeka abiprogramm kinnitatakse, algab riigikogu menetlus – esmalt arutatakse seda rahanduskomisjoni istungil ja seejärel kaks lugemist suures saalis. Järgmise nädala jooksul tahaks kahe lugemisega lõpule saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles