Iiri kärpekava ohustab esmatähtsaid teenuseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa peaminister Enda Kenny.
Iirimaa peaminister Enda Kenny. Foto: SCANPIX

Stiimulite skeem, mille eesmärk on kärpida Iiri avaliku sektori töötajate arvu, võib seada ohtu esmatähtsad teenused. Eriti terav poliitiline tüli on lahvatanud tervishoiuteenuste vallas.

Valitsus kärbib EL-IMFi abipaketi tingimuste täitmiseks riiklikku palgafondi, muuhulgas on pakutud avaliku sektori töötajatele võimalust varakult pensionile siirduda. Avalduse on andnud sisse ligi 8000 avaliku sektori töötajat.

Valitsus ütleb, et kui avaliku sektori töötajate arv väheneb mulluse 300 000 pealt käesoleva aasta lõpuks 294 000 peale, väheneb palkadeks makstav summa 400 miljoni euro võrra.

Kuna eile avalikustatud skeem on osutunud aga niivõrd populaarseks, kardetakse, et esmatähtsate teenuste osutamine osutub keerukaks, kui enamik töötajaid veebruari lõpuks lahkub.

Limericki sünnitusmaja arst dr Gerry Burke ütles Financial Timesile, et naised ja lapsed võivad maksta oma eludega selle eest, kui töötajaid nappima hakkab ja varuplaanid puuduvad.

«On ilmne, et valitsus on valmis panema rasedad naised ja nende vastsündinud maksma kinni Saksa ja teiste rahvusvaheliste pankurite hasartmängukaotusi ja endiste valitsuste eelarvelist hoolimatust,» ütles ta.

Dr Burke'i kommentaarid on vallandanud poliitilise tormi.

Iiri peaminister Enda Kenny nimetas dr Burke'i kommentaare «ennekuulmatuteks», samal ajal üritavad valitsusametnikud palavikuliselt väljarändeks varuplaane paika panna.

Valitsuse andmetel on end skeemi raames teisipäeva õhtuseks tähtajaks kirja pannud isikute hulgas 3500 tervishoiutöötajat, 1500 õpetajat, 730 kohaliku omavalitsuse töötajat ning 298 politseinikku. Kokku on kirjas 7772 inimest.

Vastavalt skeemile hakkavad avaliku sektori töötajad, kes lähevad pensionile alates veebruari lõpust, saama pensioni lähtuvalt palkadest, mis neil olid enne 2008-2009 kriisis teostatud keskmiselt 14-protsendilisi palgakärpeid.

Iiri avaliku sektori palgafond on 20 miljardit eurot aastas, mis teeb ligikaudu kolmandiku riiklikest kulutustest. Aastaks 2015 tahab valitsus kärpida riigiteenistujate arvu veel 11 500 võrra 282 500 peale. Seega säästetaks kokku ligikaudu 2,5 miljardit eurot palgaraha.

«Tuleb mõista, et me oleme kärbete keskel... Meil tuleb teha asju teisiti. Meil tuleb avalikke teenuseid teistmoodi korraldama hakata,» ütles riiklike kulutuste ja reformiminister Brendan Howlin.

Ta ütles eile, et ei saa garanteerida, et kuu lõpus ei esineks teatud üksikuid probleeme, kui töötajad lahkuvad.

Ametiühingud hoiatavad aga, et 8000 vanema ja kogenud töötaja lahkumine mõjutab teenuste kvaliteeti märgatavalt. Ka analüütikud hoiatavad, et töötajate arvu, mitte aga nende palkade kärpimine ei ole parim strateegia avalike teenuste tagamiseks.

«Vaja oleks varieeruvat lähenemist. Töötajate arvu võiks vähendada valdkondades, kus neid on liigselt. Puudujääkide korvamiseks tuleks kärpida ka avaliku sektori palku. Töötajate arvu vähendamisel on näha edusamme, kuid palku valitsus seni sisuliselt puutunud pole,» ütles Davy Stockbrokersi analüütik Conall Mac Coille.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles