Merkel Hiinas investoreid meelitamas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ja Saksamaa lipud.
Hiina ja Saksamaa lipud. Foto: SCANPIX.

Saksa kantsler Angela Merkel lendas täna Hiinasse selgitama Euroopa kriisiohjamise kava üksikasju ning meelitama sealset valitsust ja finantsasutusi investeerima Saksamaale ja eurotsooni.

«Kantsler üritab võita finantsinvestorite usaldust,» ütles eile õhtul üks kõrge Saksa valitsusametnik. «Ka Hiina on huvitatud, et usaldus Euroopa majanduse vastu kasvaks.»

Esmatähtis on kantsleri jaoks rõhutada esmaspäevasel tippkohtumisel kinnitatud karme eelarvereegleid, samuti pühendumist struktuursetele reformidele edendamaks Euroopa loidude majanduste kasvu ja konkurentsivõimet.

Berliini ametnike sõnutsi kohtub Merkel nii Hiina presidendi ja kompartei peasekretäri Hu Jintao kui peaministri Wen Jiabaoga, üritades neid veenda vajaduses võimendada Rahvusvahelise Valuutafondi ressursse võitluses globaalse finantskriisiga ning investeerida Euroopa riigivõlakirjadesse ja päästefondidesse.

«Kantsleri ülesanne ei ole olla investeerimispankur,» ütles ülalmainitud ametnik. Merkeli roll olevat ennekõike taastada usaldus Euroopa kriisiohjamise kava vastu.

Saksa kantsler ootab Hiina valitsuselt ka «konstruktiivset koostööd» ohjeldamaks Iraani tuumaambitsioone ning lõpetamaks vägivalda Süürias.

Ta tahab Hiinalt kinnitust, et viimane ei suurenda oma naftaeksporti Iraanist, korvamaks viimasele ELi sanktsioonide tagajärgi.

«Saksamaa huvides on, et Hiina, mis on oluline Iraani nafta importija, ei kasvataks mingil juhul oma importi,» ütles üks teine kõrge ametnik. «Loomulikult oleks kena, kui Hiina isegi ühineks naftaembargoga või vähemalt vähendaks oma ostude mahtu.»

Kuigi Merkel tõstatab ka mõned Saksa investorite ja eksportijate pikaajalised valuküsimused pealesunnitud tehnoloogiaülekannete, riigihangetes osalemise piirangute jms asjus, ei tee ta arvatavasti neist küsimustest suurt numbrit.

Küll aga väljendab kantsler muret vähemusrahvuste kohtlemise pärast Hiinas.
«Nutumüüri seekord ei tule, pigem dialoog olulistes küsimustes,» ütles üks diplomaat.

Merkel viibib Hiinas kaks päeva ja kohtub ka Hiina pankurite, ärimeeste ja kompartei liidritega.
Viimase viie aasta jooksul on see Merkeli jaoks viies Hiina visiit, mis rõhutab üha lähedasemaid kaubandussuhteid maailma edukaimate eksportijate vahel.

Kantslerit saadavad 20 ärijuhti, samuti mitmed parlamendiliikmed ja avaliku elu tegelased.
Kahe riigi vaheline kaubandus oli mullu hinnanguliselt väärt 145 miljardit eurot, ühtlasi on Hiina 80 miljardi euroga Saksamaa suuruselt teine impordiallikas.

Saksa eksport Hiinasse kasvas mullu 22 protsendi võrra 65 miljardi euro peale, kantuna auto-, kemikaalide, tööstusmasinate ja elektroonikamüügi buumist.

Merkel kohtub Pekingis finantsinvestoritega ja peab kõne eurokriisi teemadel. Seejärel lendab ta koos Weniga Guangzhousse, et kohtuda sealsete investoritega.

Kantsleri vastuvõtule Pekingi suursaatkonnas on oodata ka poliitilisi kriitikuid, nende hulgas kunstnikke ja kirjanikke.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles