Maailma börsidel 18 aasta parim aasta algus

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spetsialist New Yorgi börsil.
Spetsialist New Yorgi börsil. Foto: RICHARD DREW/AP

Maailma börsidel oli aasta algus väga positiivne, globaalsed aktsiaturud tegid 18 aasta suurima jaanurikuise tõusu.

Maailma aktsiaturgude hinnaliikumist peegeldav MSCI All-Coutry World Indeks kerkis aasta esimesel kuul 5,8 protsenti, mis on suurim tõus alates 1994. aastast. Pankade ja kaevanduskompaniide aktsiad kallinesid keskmiselt koguni 9,3 protsenti, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Aktsiaturgude koguväärtus tõusius peaaegu kolme triljoni dollari võrra.

Euroopa aktsiaturgudel lõppes viis kuud kestnud langusperiood  ehk nn karuturg tänu positiivsetele makromajandustulemustele USAst, Hiina inflatsiooni aeglustumisele ning USA keskpanga lubadusele hoida baasintress nullilähedasena vähemalt 2014. aasta teise pooleni.

«Inimesed ootasid, et olukord läheb hullemaks,» ütles varahaldusfirma Highmark Capital Management investeeringute juht David Goerz, aga positiivsed makromajandusüllatused muutis investorite meelsust selle suhtes, et USA majandus võib minna langusesse. «Edasi tulevad majandustulemused oodatust paremad,» lisas ta.

USA aktsiaturgude hinnaliikumist peegeldav S&P 500 indeks kerkis jaanuaris 4,4 protsenti, mis on suurim tõus alates 1997. aastast, mil indeks kerkis 6,1 protsenti. Euroopa aktsiaindeks Stoxx Europe 600 indeks kosus aasta esimesel kuul neli protsenti. Võrreldes septembri madalaima tasemega on Euroopa börsid kosunud viiendiku võrra.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles