Investeerida saab viide vaktsiinitootjasse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
AstraZeneca aktsia hinna stabiilsust mõjutab asjaolu, et see on vaktsiinidest kõige odavam; BioNTech pole siiani müüki lasknud ühtegi aksiat; Moderna tõi aktsiad börsile, kuid esimese müügipäeva järel langes nende hind ligi veerandi võrra; Pfizeri käive langes möödunud aastal viiendiku võrra.
AstraZeneca aktsia hinna stabiilsust mõjutab asjaolu, et see on vaktsiinidest kõige odavam; BioNTech pole siiani müüki lasknud ühtegi aksiat; Moderna tõi aktsiad börsile, kuid esimese müügipäeva järel langes nende hind ligi veerandi võrra; Pfizeri käive langes möödunud aastal viiendiku võrra. Foto: /RDIF/Cover-Images.com

Lääne farmaatsiakompaniide maine, eriti Ameerika Ühendriikides, on ravimite kõrgete hindade tõttu olnud üsna halb. Üks USA eelmise presidendi Donald Trumpi esimesi lubadusi oli ka ravimitööstuse käsilevõtmine, aga lubaduseks see jäigi. Kuna nn elustiilihaiguste – näiteks diabeedi ja rasvumise – ravimiuuringutele kulutatakse suuri summasid, mõjutab see ka teiste ravimite hindu.

Koroonapandeemiast tingitud üleilmne kaos andis Big Pharmale, nagu suuri farmaatsiakompaniisid tihti kutsutakse, võimaluse end rehabiliteerida: uued vaktsiinid toodi turule enneolematu kiirusega ning neid pakuti mõõdukate hindade ja olematute marginaalidega. Väikesed marginaalid mõjuvad aga halvasti aktsia hinnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles