Kolme mere algatuse virtuaalseminar: uued investeeringud transpordi-, energia- ja digitaristusse

PM Majandus
Copy

Neljapäeval 29. aprillil kell 13.00-15.00 tutvustatakse Eesti ettevõtetele rahvusvahelisel virtuaalseminaril «Invest in Three Seas» uut rahvusvahelist fondi, mis investeerib transpordi-, energia- ja digitaristu arendamisesse. Tutvustust saab jälgida Postimehe vahendusel.

Kolme mere algatus toob kokku 12 Euroopa Liidu liikmesriiki edendamaks koostööd energia-, transpordi ja digisektorite taristu arendamiseks. 

Sihiks on uued investeeringud, majanduskasv ning energiajulgeolek.

Virtuaalseminar keskendub Kolme mere algatuse praktilisele küljele, tutvustades:

  • uut investeerimisfondi, mille toel laiendada oma tegevust Kesk- ja Ida-Euroopas;
  • konkreetset näidet Eestist, kuidas fondist edukalt raha taotleda;
  • avaliku- ja erasektori raha kombineerimise plusse suurte piiriüleste taristuinvesteeringute tegemisel.

Seminari päevakava

13.00 Seminari avab Sandra Särav

13.02 «Mis on Kolme mere algatus – poliitiline vaatenurk»
Esimesed esinejad keskenduvad Kolme mere algatuse eesmärkidele, poliitilisele ja majanduslikule kontekstile ning tulevikule. Lisaks selgitatakse algatuse seost Kolme mere investeerimisfondiga.  
Jonatan Vseviov, Eesti Välisministeeriumi kantsler
Paweł Jabłoński, Poola Välisministeeriumi asekantsler, Poola valitsuse täievoliline esindaja Kolme mere algatuse küsimustes

13.14 «Millistel alustel töötab Kolme mere investeerimisfond?»
Kolme mere investeerimisfondi nõukogu liikme Tiit Riisalo ettekanne keskendub Kolme mere investeerimisfondi eesmärkidele ja tööpõhimõtetele.
Tiit Riisalo, Kolme mere investeerimisfondi nõukogu liige

13.21 «Kuidas taotleda investeeringut – Kolme mere investeerimisfondi vaatenurk»
Kolme mere investeerimisfondi haldaja Amber Infrastructure Limited tegevjuht Gavin Tait tutvustab fondi ülesehitust, investeerimiseks sobilike projektide valimist ning protsessi, kuidas tehakse investeerimist puudutavad otsused.
Gavin Tait, Amber Infrastructure Limited tegevjuht

13.31 «Kuidas taotleda investeeringut – investeeringu taotleja vaatenurk ning praktiline näide»
Oma kogemust ning praktilisi näpunäiteid jagab Üllar Jaaksoo, kelle ettevõte Greenergy Data Centers sai hiljuti fondist investeeringu ning selle toel rajatakse Tallinna külje alla Baltikumi suurimat, turvalisimat ja moodsaimat andmekeskust. Lisaks teeb Jaaksoo ülevaate digisektori trendidest, mis võivad mõjutada ka fondi investeerimisotsuseid.
Üllar Jaaksoo, Greenergy Data Centers OÜ asutaja ja tegevjuht

13.50 «Ambitsioonika transporditaristu projekti rahastamine – näide Lätist»
ALTUMi (Läti riikliku arengu finantseerimise asutuse) nõukogu esimees Reinis Bērziņš vaatleb Kolme mere investeerimisfondi läbi Läti ettevõtete huvi ning võimaluste kombineerida erinevaid rahatusallikaid. Lisaks keskendub ta transporditaristu majanduslikule mõjule.
Reinis Bērziņš, ALTUM-i nõukogu esimees

14.05 «Arengud Leedu energiasektoris»
VIPA (Leedu avaliku sektori investeeringute arendamise agentuuri) strateegia ja äriarenduse osakonna juhataja Justinas Bučys võtab vaatluse alla Leedu pikaajalise energiasektori strateegia ning sammud selle elluviimiseks.
Justinas Bučys, VIPA strateegia ja äriarenduse osakonna juhataja / Kolme mere investeerimisfondi nõukogu liige

14.20 Paneeldiskussioon
Päeva lõpetab Eesti vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidi modereeritav paneeldiskussioon avaliku ja erasektori raha kombineerimisest taristuinvesteeringutes, milles osalevad Euroopa Arengu- ja Rekonstruktsioonipanga (EBRD) asepresident Pierre Heilbronn, Põhjamaade investeerimispanga president André Küüsvek, Euroopa Investeerimispanga Läänemere ja Põhja-Euroopa operatsioonide juht Sandrine Croset ning Poola Riikliku Arengupanga president ja Kolme mere investeerimisfondi nõukogu juht Beata Daszyńska-Muzyczka.  

14.55 Küsimused panelistidele

15.00 Päevajuhi kokkuvõte

Kolme mere algatuses osalevad riigid (Austria, Bulgaaria, Eesti, Horvaatia, Leedu, Läti, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Tšehhi ja Ungari) jagavad ühiseid eesmärke – majanduskasv, julgeolek ning ühtsem ja tugevam Euroopa. Selle saavutamiseks panustatakse ühiselt energia-, transpordi- ja digisektorite taristu arendamisse.

Üheks oluliseks vahendiks ambitsioonikate eesmärkide täitmisel on Kolme mere algatuse investeerimisfond. Kommertsalustel toimival fondil on panustavate riikide poliitiline toetus, kuid täielik otsustusvabadus, kuhu hallatavaid vahendeid investeerida.

Fondi juhitakse ärilistel alustel ning projektide valikul lähtutakse ennekõike kasumlikkusest. Tänaseks on fondiga liitunud või liitumisotsusest teatanud 9 riiki ning esimene erainvestor ning fondi maht ulatub ligi 1,2 miljardi euroni. Fondi esimestest investeeringutest on kasu lõiganud ka Eesti ettevõtjad – fondi toel rajatakse hetkel Tallinna külje alla Baltikumi suurimat ja energiatõhusaimat andmekeskust plaaniga ehitada tulevikus välja Ida- ja Kesk-Euroopasse terve andmekeskuste kett. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles