Euroopa kõige kallim startup tegi USAs võimsa börsidebüüdi

Liina Laks
, reporter
Copy
UiPathi juht Daniel Dines müüs IPO ajal 77 miljoni dollari eest firma aktsiaid.
UiPathi juht Daniel Dines müüs IPO ajal 77 miljoni dollari eest firma aktsiaid. Foto: UiPath

Rumeenia juurtega idufirma UiPath suutis sel nädalal nii edukalt börsile minna, et tõusis hoobilt Euroopa kõige väärtuslikumaks idufirmaks.

Kui Rumeenia päritolu UiPath börsile läks, kerkis aktsia esimesel kauplemispäeval tervelt 20%. Meedia kirjutas, et tegu on nüüd Euroopa kõige väärtuslikuma startupiga, tema turuväärtust hinnati 29 miljardile dollarile, investoritelt koguti 1,3 miljardit dollarit. IPOl sai aktsia kätte 56 dollariga. Aktsia kerkis New Yorgi börsil vahepeal 80 dollari peale, kuid langes eilse kauplemispäva lõpuks 74 dollari tasemele.

Tegelikult oleks firma võinud aktsiaid isegi kallimalt turule viia, sest viimases finantseerimisringis hinnati ettevõtte väärtus 35 miljardile dollarile, aga Handelsblatt kirjutab, et ju siis andsid pangad nõu end natukene odavamalt müüa, sest turul on pilveteenuseid tabanud eufooria veidi järele andnud.

Juba enne IPOt oli UiPath tehisintellekti valdkonnas üks maailma väärtuslikumaid idufirmasid.

Millega tegu

2005. aastal Rumeenias asutatud firma tegeleb robotsüsteemide automatiseerimisega. Veebilehe andmetel on Eestis tema äripartneriks IT-firma Atea.

Ettevõtte taga on tolle juht Daniel Dines, samuti kuulub jupp ettevõtet riskikapitalifirmale Earlybird Fund. Mõlemad lõikasid firma börsileviimisest kuninglikult kasu. Yahoo Finance andmetel müüs Dines 23. aprillil maha enam kui 77 miljoni dollari väärtuses endale kuuluvaid UiPathi aktsiaid. Forbes hindab mehe vara 8,3 miljardile dollarile.

Firma käibenumbrid on oluliselt kasvanud: börsile esitatud aruandest selgub, et firma müügitulu kasvas koroona-aastal 81% 607,6 miljoni dollarini. Kasvust hoolimata on firma jätkuvalt kahjumis, kuigi ta suutis eelmisel aastal oma kahjumit oluliselt vähendada, 92,4 miljonile dollarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles