Avapaugu saab Postimehe investeerimisportaal (3)

Postimees
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: .

Täna alustab ­Postimehes eraldi investoriportaal. Kuigi Postimees on alati investeerimisteemasid käsitlenud, kogume nüüd siia portaali kõige praktilisemad nõuanded, mida Eesti investoritel vaja võib minna, alates vara­klasside ostmise õpetusest kuni paremate maksu­nõuanneteni ja petuskeemide kirjeldamiseni välja – ikka selleks, et Eesti inimesed paremini oma rahavalikuid teha saaks.

Niikaua kuni kõik eestimaalased pole rikkaks saanud ja niikaua kuni leidub veel üks, kes Nigeeria petukirja õnge läheb, pole selliseid portaale kunagi liiga palju.

Lisaks hakkab portaalis taas aktiivsemalt tegutsema vana tuttav, eelmise aasta pöörastest tõusudest puha kõrvale jäänud investor Mari, kes on vahepeal meelt parandanud: ta on andnud ausõna, et tehingud hakkavad olema paremini selgitatud ning ta ei tee ühtegi otsust enne, kui on leitud vähemalt kolm head ostu- või müügipõhjust.

Investeerimine on nii kaua olnud finantssektori nõuandjate pärusmaa, et paljud kohkuvad raha paigutamisel tagasi. Tõsi, inves­torit valitseb hulk karisid: börsikrahhid, mustmiljon petu­skeemi, ­pangatasud, maksud ja majanduskriisid. Aga oleme ausad: täpselt samad karid varitsevad ka ­niinimetatud börsigurusid. Need lood, kuidas mõni kuulus fond petuskeemiga vastu pükse saab, on tavalisemad, kui arvatakse.

Julgeme väita, et vähemalt osa oma vara edukas investeerimine on jõukohane paljudele inimestele, kui ollakse valmis tegema eeltööd, enne üheksa korda mõõtma, kui rahapaigutus ära tehakse, ning kaine mõistusega investeeringuid hajutama.

Õnneks on Eestis tekkinud viimase kümnendi jooksul väga tugev investorite kogukond: kes on kogunenud suhtlusvõrgustike gruppidesse, kes aitab investeerimisteadmisi levitada blogis ja meedias.

Müts maha kõikide ees, kes on püüdnud teha tasa ­lünki kooli­hariduses ja nõrkemiseni selgitanud, mis vahe on ausal investeeringul ja püramiidskeemil, ning jaganud nippe, et peale saaks kasvada uus põlvkond, kes oskaks ka investeeringutega lisaraha tekitada.

Õnneks hakkab noorte põlvkonnas mõttelaad muutuma: raha on elu tavapärane osa, vahend parema elu ­saavutamiseks ja ­rahaline toimetulek pole ­häbiasi, mida hirmsasti ­varjama peaks. Jutte, et raha ei ole, ei saa ka tänapäeva ­rahatrükimaailmas tõsiselt võtta: raha on nagu muda, tuleb ainult oma allikas üles leida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles