Pentus-Rosimannus: kõik ministrid hoiavad oma valitsemisalas kulusid kokku (7)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on eelarvestrateegia valitsuse ühine otsus.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on eelarvestrateegia valitsuse ühine otsus. Foto: Madis Veltman

Valitsus leppis eile põhimõtteliselt kokku riigi eelarvestrateegia rahanduslikud eesmärgid aastateks 2022–2025. Peaminister Kaja Kallase sõnul liigub riik jõudsalt struktuurse eelarvetasakaalu poole.

Peaminister Kaja Kallase sõnul tuleb korrastada eelarvestrateegiaga riigi rahandus, üle vaadata kulud ja leida vajalikud kokkuhoiukohad. Tema sõnul on erasektor pidanud palju kokku tõmbama ning nüüd peab avalik sektor samuti vastu tulema. 

Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Eero Vabamägi

«Peame kõik pingutama selleks, et tõsta palku näiteks õpetajatel ja siseturvalisuse tagajatel, kes on suure koormusega pikalt töötanud,» lausus Kallas. 

«Otsustasime, et kõik ministrid hoiavad oma valitsemisalas kokku tegevuskulusid,» ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. «Ülesanne pole kellelegi lihtsate killast, sest maksuraha juurde lisada on alati lihtsam kui sisseharjunud kulutusi ümber vaadata. Jooksvate kulude kokkuhoid võimaldab aga järgmisel aastal defitsiiti suurendamata tuua vähemalt kolm protsenti palgatõusu teiste seas õpetajatele, kultuuritöötajatele ja siseturvalisuse valdkonnale,» lisas rahandusminister.

Riigi uue eelarvestrateegiaga liigub eelarve jõudsalt struktuurse tasakaalu poole. Tegevuskulude kokkuhoiuks teeb ettepanekud iga valitsemisala ise. Kulude ja tulude ülevaatamine on võimalik ka sügisestel riigieelarve aruteludel, kui valmib uus rahandusministeeriumi majandusprognoos.

Praeguse kokkuleppega kasvab teatud sektorite, nagu siseturvalisus, õpetajad, kultuuritöötajad jt palgafond 2022. aastal vähemalt kolm protsenti.

Eelarvestrateegia eesmärk on planeerida pikemalt ette tegevusi ja raha, pidades silmas valitsuse prioriteete, tulevikuprognoose ja üleilmseid trende. Eelarvestrateegia seob kokku valitsuse suuremad eesmärgid, ministeeriumite plaanid ja tegevused ning nende rahastamise järgmiseks neljaks aastaks.

Eelarvestrateegia üheks aluseks on aprilli alguses avaldatud rahandusministeeriumi majandusprognoos, mis annab ülevaate majanduse arengutest ning riigi rahalistest võimalustest. Plaani kohaselt kinnitab valitsus eelarvestrateegia ning kiidab heaks 2022. aasta riigieelarve järgmisel nädalal ning tutvustab dokumenti pressikonverentsil. Riigieelarve eelnõu arutab valitsus edasi sügisel enne selle riigikogule esitamist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles