Ajaleht: Huawei võis hollandlaste kõnesid pealt kuulata

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Huawei logo
Huawei logo Foto: SCANPIX

Hollandi meedia kohaselt võis Huawei kuulata pealt  telekommunikatsioonifirma KPN 6,5 miljoni kliendi kõnesid.

Ajaleht De Volkskrant pääses ligi KPNi 2010. aasta raportile, milles seisis, et Hiina ettevõte võis jälgida kõnesid mobiilivõrgus Hollandi firma teadmata. Huawei töötajatel võis raporti kohaselt olla ligipääs toonase Hollandi peaministri Jan Peter Balkenende ja Hiina dissidentide kõnedele, vahendab The Guardian.

KPN tunnistas raporti olemasolu, kuid ettevõtte esindaja sõnul puuduvad tõendid, et Huawei oleks klientide andmeid kogunud.

Huawei lükkas süüdistused kõnede pealtkuulamise kohta tagasi. «Ükski valitsus pole meid kunagi süüdistanud keelatud tegevuses,» seisis ettevõtte kommentaaris.

KPN hakkas Huawei tehnoloogiat kasutama 2009. aastal ja lasi raporti koostada pärast seda kui Hollandi luureteenistus AIVD hoiatas võimalik spionaaži eest. Raportis seisis, et Huaweil oli ka ligipääs numbritele, mida Hollandi julgeolekuteenistused pealt kuulasid.

Raportis hoiatati, et kui kliendid saavad teada Hiina ligipääsust KPNi numbritele, siis võib see vähendada usaldust ettevõtte suhtes.

Eelmisel aastal sai KPNist üks esimese Euroopa telekommunikatsioonifirmasid, mis teatas, et ei lase Huaweil arendada 5G võrku ja sõlmis lepingu hoopis Ericssoniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles