Uuring: põlevkivitööstust päästev lahendus on teostatav, aga kulukas

PM Majandus
Copy
Põlevkivitööstust päästva süsinikupüüdmise tehnoloogia tasuvuseks peaks CO2 heiteühiku hind olema tänasest pea kaks korda kõrgem, selgub uuringust. Pildil Ojamaa põlevkivikaevandus.
Põlevkivitööstust päästva süsinikupüüdmise tehnoloogia tasuvuseks peaks CO2 heiteühiku hind olema tänasest pea kaks korda kõrgem, selgub uuringust. Pildil Ojamaa põlevkivikaevandus. Foto: Liis Treimann

Praegu puuduvad kulutõhusad ja kasutusvalmid tehnoloogiad põlevkivitööstuse CO2-heite püüdmiseks ja kasutamiseks. Püüdmise, puhastamise, transpordi ja ladustamise kulud ületaksid oluliselt CO2 kvooditasu ja keskkonnatasusid, selgub Eesti Teadusagentuuri tellitud uuringust.

Uuringu eesmärk oli hinnata erinevate süsiniku püüdmistehnoloogiate sobivust põlevkivitööstusele. Ka analüüsiti sobivaimate lahenduste keskkonnamõju ning Eesti tööstussektori tehnoloogilist ja majanduslikku võimekust püütud süsihappegaasi kasutada.

Uuringus leiti, et tehnoloogilisest aspektist oleks põlevkivitööstuses lähema viie aasta jooksul kõige sobivamad CO2 püüdmise tehnoloogiad absorptsioon ja hapnikus põletamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles