Ekspert jagab soovitusi: kuidas ennetada lapsel nutisõltuvuse tekkimist?

, Huawei Mobile Service äriarenduse juht
Copy
Esimene samm nutisõltuvuse ennetamiseks ja seadmete targaks ning sihipäraseks kasutamiseks on ekraaniaja planeerimine
Esimene samm nutisõltuvuse ennetamiseks ja seadmete targaks ning sihipäraseks kasutamiseks on ekraaniaja planeerimine Foto: SCANPIX

Huawei Mobile Service äriarenduse juht Vitali Donskoi jagab lastevanematele soovitusi, kuidas laste ekraaniaega piirata ja nutisõltuvust ennetada.

Huawei Mobile Service äriarenduse juht Vitali Donskoi
Huawei Mobile Service äriarenduse juht Vitali Donskoi Foto: Erakogu

Nutisõltuvusest ning liigse ekraaniaja negatiivsest mõjust lastele ja noortele on aasta aastalt räägitud üha enam.

Koroonapandeemiaga kaasnenud distantsõpe ja füüsiliste kontaktide piiramine on seadnud probleemi aga täiesti uude valgusesse, sest ekraanidest sõltuvaks ja sageli ainuvõimalikuks on muutunud nii õppimine, sõpradega suhtlemine kui muu meelelahutus. Ent nutiseadmed ei ole meie vaenlased – teadliku kasutamise korral võivad nad olla lapsevanemale hoopis oluliseks abimeheks.

Piirangute seadmine tänapäeva ekraanidega täidetud maailmas ei ole kindlasti lihtne ülesanne. Eriti juhul, kui vanem ise peab kodukontoris täiskohaga tööd tegema ning samal ajal lisaks kooliealistele hoidma tegevuses ka väiksemaid lapsi. Ekraanidest saavad kiirelt operatiivsed ja käepärased lapsehoidjad, kuid ükski vanem ei soovi tegelikult, et laps sellest sõltuvusse jääks. Samal ajal on oluline olla kursis sellega, millist sisu laps või noor internetis tarbib.

Piirangute seadmine

Esimene samm nutisõltuvuse ennetamiseks ja seadmete targaks ning sihipäraseks kasutamiseks on ekraaniaja planeerimine ja piirangute seadmine. Appi tulevad sellised populaarsed rakendused nagu Parental Control Kroha, FamilyTime, Famisafe ja paljud muud, mis Huawei telefonide kasutajatele on leitavad AppGallerys ning saadaval ka teistes suuremates rakendustepoodides. Sellised äpid võimaldavad lisaks ekraaniaja piiramisele jälgida, mida laps oma nutiseadmes teeb ning kus ta reaalajas asub.

Enne piirangute seadmist võiks lapsele selgitada, miks neid üldse on vaja ning vaadata koos üle tegevused, mida laps kindlasti peab nutiseadmes tegema ning millistel kellaaegadel. Arvutage, kui palju võib ta selleks päevas ekraaniaega vajada, et vajadusel õppetöö tehtud saaks ning et pisut jääks aega ka meelelahutuseks ja sõpradega suhtlemiseks. Ühine planeerimine aitab mõista, millised on lapse vajadused ja kuidas seadistada rakendusi nii, et kõik oluline saaks tehtud.

Vanemlik kontroll

On olemas erinevaid tööriistu selleks, et kaitsta oma lapsi internetis neile mittesobivale sisule juurdepääsu eest. Nutitelefonides tulevad appi rakendused. Näiteks on olemas populaarsed äpid nagu Find my kids ja Kaspersky SafeKids. Need rakendused töötavad nii, et vanem installib rakenduse enda ja lapse telefoni ning ühendab need kontoga, kus seadistab reeglid. Seejärel saab läbi äpi jälgida lapse telefoni asukohta, määrata, milliseid teisi rakendusi, millal ja kui kaua ta kasutab. Ka siin soovitan tegevused eelnevalt lapsega koos läbi arutada.

Rakendustepoes on võimalik valida lapse eale vastav vanusepiirang - AppGallery puhul on valikud näiteks 3+, 7+, 12+, 16+ ja 18+, mille alusel kuvatakse ainult lapse eale sobivaid rakendusi ning võimaldatakse neid alla laadida.

Lisaks on ka enamikel ruuteritel, veebibrauseritel ja teleritel olemas vanemliku järelevalve funktsioon, mille saate seadistada soovimatu sisu filtreerimiseks või blokeerimiseks. Samuti pakuvad erinevaid võimalusi koduse internetiteenuse pakkujad, mille puhul rakenduvad seatud reeglid kõikides seadmetes, mida koduses võrgus kasutatakse: süle-, tahvel- ja lauaarvutites, nutitelefonides ja mängukonsoolides.

Ekraanivälise aja planeerimine

Sama oluline kui ekraaniaja planeerimine, on see, kui hästi oskame aidata lastel leida tegevusi ekraaniväliseks ajaks. Kuigi eesmärgiks on ekraani vältimine, võib aja edukaks planeerimiseks kasutada siiski just nutiseadme ning selleks otstarbeks mõeldud rakenduste abi. Planeerides oma päevased või isegi nädala tegevused ette ja pannes need kirja, on lihtsam seatud eesmärkidest kinni pidada.

Mõnikord ei ole meil vaja muud kui väikest tõuget, et hakkaksime ennast liigutama või ei sukelduks liiga sügavale ekraanitagusesse maailma. Ka lapse telefoni võib sisestada näiteks meeldetuletusi või alarme, mis annavad märku, et aeg on teha ekraanist paus ja minna õue mängima. Siin on piiriks vaid lapsevanema enda fantaasia, milliseid märgusõnu või teateid soovib ta lapsele jätta.

Ajaplaneerimise rakenduste või erinevate funktsioonidega kalendrite valik on väga lai. Spetsiaalselt lastele mõeldud rakendustest võiks soovitada näiteks rakendust Happy Kids Timer – Morning & Evening Chores, mis suunab lapsi eelkõige hommikuste ja õhtuste tegevuste juures. Ajaplaneerimiseks sobib hästi ka rakendus nimega Any.do: To-do list, Calendar, Reminders & Planner. Valikuid on siin aga hulgaliselt ja igaühel on võimalus leida endale sobivaim.

Ole kursis ja anna head eeskuju

Tänapäeva lapsed on väga tehnoloogiateadlikud – paljud neist teavad nutiseadmetest ja nende funktsioonidest palju rohkem kui täiskasvanud. Selleks, et last juhendada, aidata, selgitada võimalikke ohte, aga ka võimalusi, tuleks ennast pidevalt kursis hoida viimaste trendidega, seda nii rakenduste, mängude, sotsiaalmeediavõrgustike teemal.

Nagu paljudes muudes harjumustes, nii võtavad lapsed ka nutiseadmete kasutamises eeskuju eelkõige vanematelt. Kui tahad, et laps tegeleks rohkem hobidega, loeks raamatuid, viibiks värskes õhus, teeks sporti või muud taolist, siis püüa ka ise neid asju teha ja mitte veeta kogu oma vaba aega telekat vaadates või telefoni kerides ja sõpradega sõnumeid vahetades. Parim õpetaja on eeskuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles