Hiina kompartei kardab Wukani küla fenomeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wukani küla elanikud protestimas
Wukani küla elanikud protestimas Foto: SCANPIX

Kui väikese Lõuna-Hiina kaluriküla Wukani elanikud homme hääletama asuvad, ei ole ärevil vaid 25 kandidaati, vaid ennekõike kogu Guangdongi provintsi kõrgeim parteiametnik Wang Yang.

Nimelt võivad sellel ebatavalisel eksperimendil Hiina demokraatiaga olla Wangi poliitilisele karjäärile saatuslikud tagajärjed.

Wukan sai maailmakuulsaks mullu, kui tuhanded külaelanikud maavaidluste pärast protestisid ja asula seejärel turvajõudude poolt sisse piirati. Kriisi aitas lahendada Wangi otsus mitte kasutada brutaalset jõudu, vaid lubada külarahva rahustamiseks vabu valimisi.

Samas sai ta endale partei ridades juurde vaenlasi, kes kardavad, et lüke leiab jäljendamist üle kogu maa.

Viimased 10 päeva on Wukani vabatahtlikud olnud ametis uste taga käimise ja valijate registreerimisega, et 7800 külaelanikku võiksid homme valida välja valimiskomisjoni liikmed.

Külatasemel valimised on Hiinas olnud juba 1980. aastate lõpust alates, kuid loodetud demokratiseerimist see kaasa pole toonud, kuna parteiametnikel on maakohtades suur võim ja nad otsustavad tavaliselt ise, kes üldse kandideerida tohivad.

Homsed valimised Wukanis tulevad teistsugused, kuna nad toimuvad tänu külarahva nõudmisele, et neli aastakümmet võimul olnud ja väidetavalt korrumpeerunud parteiametnik tuleb kõrvaldada.

Wang väljendas aasta hakul parteikoosolekul lootust, et Wukan loob mudeli «külaelu juhtimise reformimiseks kogu Guangdongis».

Kui Wang näeb valimisi kui lahendust Hiina probleemidele massiliste külaprotestidega, siis konservatiivsemad liidrid usuvad, et Wukan on esimene peatus ohtlikul poliitilisel teekonnal.

«Teiste provintside juhid kurdavad, et ta seab kohutava pretsedendi. Nad muretsevad, et ka nende alluvusalades hakatakse midagi seesugust nõudma,» ütles üks Hiina parlamendi nõustaja.

Wukani protestid vallandas 660 hektari kommunaalmaa müük parteisekretäri Xue Changi poolt mitme aasta jooksul. Hiina sotsiaalteaduste akadeemia mulluse raporti järgi kaotab igal aastal sarnastel asjaoludel oma maa hinnanguliselt 3 miljonit talunikku.

Jaanuari alguse poole marssisid protestijad ühe külavanema kontori ette provintsipealinna Guangzhou lähistel, viidates Wukani inspireerivale eeskujule. Sellised sündmused on viimastel nädalatel hakanud korduma.

Kuna valimistest sõltub niivõrd palju, on Wukani protestide põhilise löögijõu moodustanud 20. eluaastates noored otsustanud olla ettevaatlikud ning loovutada juhirolli vanemale põlvkonnale eesotsas 67-aastase Lin Zualaniga. 30-aastane Wukani naine Hong ütles, et noortel liidritel on heameel aidata valimiste korraldamisel, kuid protseduur kui selline jäetakse kogenud külaelanike hooleks.

«Nemad on rohkem soola ära söönud, kui meie [nooremad] riisi,» ütles Hong.

Külarahvas on pannud paika range protseduuri: homsed võitjad viivad läbi valimised, mis toimuvad ilmselt veebruaris. Küla esindajateks valitakse 13 inimest, kes hakkavad omakorda toimima kui ombudsmanid, teostades külanõukogu tegevuse järelevalvet. Külanõukogu valitakse samuti eeloleval kevadel.

Niisugune pikk protseduur on välja mõeldud selleks, et teha hambutuks endise külavanema Xue võimumonopol. «Hea on see, et Wukani elanikud teavad täpselt, mida tahavad. Häälte ülesotsjad ei ole neid ära meelitanud. Nad vaatavad kaugemale tulevikku,» ütles ajaloolane Zhang Lifan.

Samas võib nii mõnigi asi veel nihu minna, kuna uuel külanõukogul tuleb teha tegemist keerukate küsimustega: näiteks sellega, kuidas tagastada inimestele maa. Samuti vajab uurimist ühe meeleavalduste juhi surm politseiarestis, kes oli Wukanis tuntud ja lugupeetud inimene.

See aga eeldaks ilmselt parteiametnike karistamist. «Miski pole muutunud. Eks selgub, kas valimisprotsess toob meie kaebustele vastused,» ütles üks kannatamatum detsembrikuiste protestide juht.

Üks kõrgeid sidemeid omav poliitnõustaja võttis Wangi riskantse ettevõtmise kokku üsna karmilt: «Kui tulemused pole suurepärased, võib ta poliitiline karjäär läbi olla.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles