Puuritav, freesitav, painutatav ja igatmoodi vormitav klaas

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Glassomeri tehnoloogiaga valmistatud kvartsesemed. Piimjad on polümeerkomposiitdetailid nig läbipaidtvad neist paagutatud klaasdetailid.
Glassomeri tehnoloogiaga valmistatud kvartsesemed. Piimjad on polümeerkomposiitdetailid nig läbipaidtvad neist paagutatud klaasdetailid. Foto: Glassomer

Klaasist on ajaloo jooksul õpitud tegema imelisi esemeid ja kujusid. Paraku on 20. sajandil kasutusele võetud plast vormimise mõttes palju tõhusam ning võimaldab tekitada vägagi nüansirohkeid vorme. See on ka üks põhjustest, miks oleme näinud nii ulatuslikku plastmaterjalide võidukäiku.

Õnneks pole leiutav mõte kaugeltki kärbunud ning Freiburgi ülikoolis Saksamaal on Bastian Rapp ja Frederick Kotz oma töörühmaga loonud sootuks uue klaasesemete valmistamise viisi. Glassomeriks nimetatud tehnoloogiaga on võimalik klaasesemeid valmistada samamoodi kui plastist tehtuid – näiteks ekstruuderi abil neid vormi pressides. Plastivalu alguspunktiks on ekstruudervormijasse kallatavad polümeerigraanulid. Glassomeri-lahenduse puhul on vaja, et selles plastgraanulis oleksid ränioksiidi – kvartsi – ühetaolised osakesed.

Kui selline kvartsplastese vormist võetakse, on see veel üsna plastilaadne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles