Prokuratuur saatis suures maksupettuses süüdistatavad kohtu ette

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksud
Maksud Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Põhja Ringkonnaprokuratuur esitas üheteistkümnele inimesele ja kahele firmale süüdistuse maksudest kõrvalehoidmises ja sellele kaasaaitamises. Kokku jäi maksupettuste tõttu riigile laekumata üle 23 miljoni krooni ehk ligi 1,5 miljonit eurot makse.
 

«Kriminaalasja uurimine oli erakordselt mahukas, materjale on koos asitõenditega kokku 29 köidet ehk umbes 8000 lehekülge. Tunnistajatena kuulati üle rohkem kui 50 inimest,» nentis uurimist juhtinud ringkonnaprokurör Stella Veber.

Eeluurimisel kogutud andmeil asutati Andrese (36) algatusel varifirmasid, et pakkuda reaalselt tegutsevatele ettevõtetele arvevabriku teenust, mis võimaldas vältida maksude tasumist. Varifirmade omanikeks ja juhatuse liikmeteks oli Andres värvanud variisikud: Aivo (39), Enely (33) ja Aivari (38).

Varifirmade loomise eesmärk oli esitada reaalse majandustegevusega ettevõtetele tasu eest arveid kaupade ja teenuste eest, mida varifirmad tegelikult teistele ettevõtetele ei müünud. Samuti kasutati varifirmasid süüdistuse andmeil selleks, et vahendada fiktiivseid rahaülekandeid.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Jaan Riima sõnul asutati Andrese algatusel kokku kuus varifirmat. «Nende fiktiivseid arveid kasutanud ettevõtted tegutsesid ehituse ja metsanduse valdkonnas,» märkis ta.

Süüdistuse andmeil jätsid neli Andrese teenuseid kasutanud firmat riigile maksudena tasumata kokku 23,35 miljonit krooni käibe- ja tulumaksu. Seetõttu said nende nelja ettevõtte juhatuse liikmed Valentin (60), Viktor (50), Heiki (54) ja Jüri (54) ning kaks firmat neljast, osaühingud Novecenter ja Helmhold süüdistuse maksude maksmisest kõrvalehoidmises suures ulatuses.

Samale kuriteole kaasaaitamises süüdistatakse arvevabrikutega seotud Andrest, Enelyt, Aivot ja Aivarit, samuti Ivo (25), Margust (36) ja Hannest (52), kes tegutsesid eeluurimisel kogutud andmeil vahendajatena varifirmade ja nende klientide vahel.

Süüdimõistmisel võib kohus määrata maksude maksmisest kõrvalehoidmise eest suures ulatuses ja selle katse eest kas rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles