Biden arutas firmajuhtidega pooljuhtide nappust

Copy
Joe Biden
Joe Biden Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

USA president Joe Biden kohtus esmaspäeval virtuaalselt suurfirmade juhtidega, kellega arutas autotootjaid ja elektroonikafirmasid kimbutavat üleilmset pooljuhtide nappust.

Valge Maja teatel ühines Biden põgusalt aruteluga, mida juhatasid riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan, riikliku majandusnõukogu direktor Brian Deese ja kaubandusminister Gina Raimondo.

Üheksateistkümne ettevõtte seas, mille juhid kohtumisel osalesid, olid General Motors, Intel, Northrup Grumman ja Alphabet/Google.

«Kohtumisel keskenduti tegevustele USA tarneahelate tugevdamiseks pooljuhtide jt võtmevaldkondades,» märkis Valge Maja.

Pooljuhtide kriis on mõjutanud rängalt USA autotootmist. General Motors, Ford ja teised autotootjad on ajutiselt sulgenud tehaseid või vähendanud tootmist.

Puudus on pannud muretsema ka elektroonikasektori, mis võib tõsta populaarsete seadmete, näiteks mängukonsoolide ja tahvelarvutite hindu.

Euroopa Liit on seadnud eesmärgiks haarata 2030. aastaks 20 protsenti maailma pooljuhtide turust, et tehnoloogiavallas USA ja Hiinaga konkureerida. Uue kava järgi plaanib Euroopa Komisjon arendada aastakümne lõpuks välja ka ELi esimese kvantarvuti, et valmistuda uueks, kiiremaks digiajastuks.

Pooljuhid on oluline komponent autodes ja mobiiltelefonides, kuid praegu on neist kogu maailmas nappus ning Euroopa sõltub nende osas Hiinast ja Ühendriikidest. Pooljuhtide turu suuruseks hinnatakse 440 miljardit eurot.

Defitsiit, mille taga on muu hulgas ka tarneahelad segi paisanud koroonaviiruse pandeemia, on sundinud osa suurtootjaid tootmisliine ajutiselt peatama.

«Me olime esimesed, kes läinud aastal häirekella lõid,» ütles Euroopa Komisjoni siseturuvolinik Thierry Breton ning kutsus Euroopat tootmist aastakümne lõpuks kahekordistama.

Kava näeb ette ka oskuslikuma tööjõu väljaõpetamist, taristu parendamist ja transformatsiooni riigiteenuste vallas.

EL seab liikmesriikidele eesmärgiks, et ühenduses oleks aastakümne lõpuks 20 miljonit IT-spetsialisti, võrreldes 7,8 miljoniga 2019. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles