NASA lükkas minikopteri lennu Marsil rootoriprobleemi tõttu edasi (2)

Copy
Helikopter Ingenuity.
Helikopter Ingenuity. Foto: EPA/Scanpix

NASA lükkas minihelikopteri Ingenuity ajaloolise lennu Marsi pinnal rootoriprobleemide tõttu edasi, teatas eile USA kosmoseagentuur.

Ülikerge lennumasin eraldus 18. veebruaril Marsile jõudnud kulguri Perseverance küljest 3. aprillil ja laskus planeedi pinnale. Ingenuity lend oli kavas pühapäeval.

1,8 kg kaaluva helikopteri 1,2 meetrise läbimõõduga rootoreid katsetati reedel, kuid ilmnesid probleemid, mistõttu on lend vähemalt 14. aprillini edasi lükatud, ütles NASA, kinnitades, et kopteriga on kõik korras.

Pühapäevaks kavandatud lennu eesmärk oli tõusta kiirusega meeter sekundis umbes kolme meetri kõrgusele, püsida seal 30 sekundit ja laskuda siis tagasi Marsi pinnale. Selle aja jooksul pidi Ingenuity tegema kahe kaameraga pilte oma asukohast.

Lennu teeb keeruliseks asjaolu, et kopteril tuleb õhku tõusta Marsi atmosfääris, mille rõhk on alla protsendi Maa keskmisest rõhust merepinnal. See tähendab, et Ingenuity rootorilabad peavad pöörlema palju kiiremini kui Maal õhku tõusval helikopteril.

Pärast lendu saadab Ingenuity selle tehnilised andmed Perseverance'ile, mis annab info edasi Maale. Andmete hulgas on ka mustvalge foto Marsi pinnast.

Järgmisel päeval, kui akud on uuesti laetud, saadab Ingenuity teise pildi, sedapuhku värvilise, Marsi horisondist, mis on tehtud kopteri teise kaameraga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles