Kallas: eelarvestrateegia eesmärk on leida tasakaal võimaluste ja vajaduste vahel (3)

Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Scanpix/ Caro

Valitsus jätkas reedel riigi 2022-2025 eelarvestrateegia ja 2022. aasta riigieelarve koostamise arutelusid, käsitles riigi rahalist seisu ning sai ülevaate kinnisvarainvesteeringutest ja palgakorraldusest.

«Riigi eelarvestrateegia eesmärk on leida tasakaal rahaliste võimaluste ja riigi vajaduste vahel,» ütles peaminister Kaja Kallas. «Meie prioriteet on muidugi kiire pandeemia tekitatud kriisist väljumine ning inimeste, organisatsioonide ja ettevõtete sel teel toetamine. Teisalt peame vaatama kaugemale ja kaardistama Eesti tuleviku jaoks olulised suunad ja tegevused kogu järgmise nelja aasta jooksul, et oleksime valmis rohepöördeks ja jätkaksime eesrindliku digiriigina.» 

«Riigieelarve seis püsib järgmiste aastate jooksul pingeline, aga see on ka heaks motivaatoriks efektiivsema toimetamise ja kulude kokkuhoiu võimaluste leidmiseks,» ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. «Lihtsalt kulude lisamine on alati lihtne ja libe tee, aga selle asemel on kõikidelt valitsemisaladelt riigi eelarvestrateegia tegemise käigus oodatud vajalike ja tuleviku kasvu toetavate reformide ettepanekud.»  

Rahandusminister lisas, et kuigi eelarve puudujääk paneb järgmistel aastatel piirid maksuraha kasutamisele, on Eestil lähiaastatel võimalik investeerida rekordiliselt euroraha, mis kõik peab minema uue kasvu ja suurte muutuste läbi viimise jaoks.

Tänasel kabinetinõupidamisel sai valitsus ülevaate riigi hoonestatud kinnisvara portfelli kohta. Riigieelarve strateegia protsessi raames tehakse pikaaegsed kinnisvaraplaanid ja otsused kinnisvara kohta järgmiseks neljaks aastaks.

«Riigi toimimiseks ja teenuste osutamiseks on vaja mitmekülgset kinnisvara üle Eesti. Kiire areng digitaliseerimise suunas ja e-teenuste kasv seavad uusi ootusi ka kinnisvarale. Nende ootustega kohanemiseks tuleb kinnisvara arendamist ja hooldust korraldada läbimõeldult, tagades paindlikkuse ning kestvuse,» ütles riigihalduse minister Jaak Aab. «Samas pakuvad muutuvad töötamise viisid ka uusi võimalusi, näiteks pindade ristkasutus ja kaugtöötamine, mis pikemas perspektiivis võimaldavad vähendada pinnakasutust ning ka kulusid.»

Lisaks sai valitsus ülevaate riigi palga- ja personalipoliitika arengutest. 

Eelarvestrateegia eesmärk on planeerida tegevusi ja raha pikemaajaliselt, pidades silmas valitsuse prioriteete, tulevikuprognoose ja üleilmseid trende. Eelarvestrateegia seob kokku valitsuse suuremad eesmärgid, ministeeriumite plaanid ja tegevused ning nende rahastamise järgmiseks neljaks aastaks.

Otsustes lähtub valitsus oma prioriteetidest – kiire COVID-19 pandeemiast väljumine,  inimeste vaimse ja füüsilise tervise toetamine, rahanduslik jätkusuutlikkus, haridus ja innovatsioon, rohemajandus, välispoliitiline aktiivsus, riigikaitse ja piirkondliku ebavõrdsuse vähendamine.

Eelarvestrateegia kinnitab ning 2022. aasta riigieelarve kiidab heaks valitsus hiljemalt 30. aprillil. Riigieelarve eelnõu arutab valitsus edasi sügisel enne selle riigikogule esitamist.

Eelarvestrateegia arutelud jätkuvad järgmisel nädalal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles