Eesti tööstustoodang kasvas ligi viiendiku võrra

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööstusettevõtted tootsid 2011. aastal 18 protsenti rohkem toodangut kui aasta varem. Tööstustoodangu kasvu vedas peamiselt välisnõudlus, kuid ka siseturu nõudlus kasvas aasta jooksul pidevalt.

Kiire tööstustoodangu kasv, mil toodang kasvas stabiilselt üle 20 protsenti eelmise aasta sama kuuga võrreldes, püsis 2011. aasta augustini, teatas statistikaamet.

Alates septembrist pidurdus kasv märkimisväärselt. Aasta lõpus mõjutas toodangu kasvu aeglustumist nii Euroopa Liidu riikide majanduskasvu pidurdumine, mis vähendas nõudlust Eesti toodete järele, kui ka oluliselt kõrgem võrdlusbaas. 2011. aasta kokkuvõttes suurenes töötleva tööstuse toodang varasema aastaga võrreldes 22 protsenti ning energiatoodang vähenes soojuse tootmise vähenemise tõttu kolm protsenti.

Töötleva tööstuse toodangu kasv põhines peamiselt ekspordi suurenemisel. Välisturule müüdi üle 70 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. Eksport kasvas 2010. aastaga võrreldes üle kolmandiku. Nõudlus kodumaisel turul oli nõrgem — siseturule müüdi 2011. aastal üle kümnendiku (14%) rohkem toodangut kui aasta varem.

Siiski oli siseturu nõudluse kasv 2011. aasta viimases kvartalis kiirem kui ekspordi kasv. 2011. aastal ületas toodang eelmise aasta taseme peaaegu kõikides tööstusharudes. Oluliselt mõjutasid toodangu kasvu suurema osatähtsusega tööstusharud — elektroonikaseadmete tootmine, kus toodang suurenes võrreldes 2010. aastaga kaks korda ning puidutöötlemine ja metalltoodete tootmine, kus toodang suurenes vastavalt 12 ja 16 protsenti. Väiksematest tööstusharudest suurenes toodang märgatavalt masinate ja seadmete, elektrimasinate, kemikaalide ja mootorsõidukite tootmises.

2011. aasta detsembris vähenes tööstustoodang eelmise aasta detsembriga võrreldes kolm protsenti, peamiselt energiatoodangu vähenemise tõttu. Detsembris toodeti 13 protsenti vähem elektrit ja 34 protsenti vähem soojust kui 2010. aasta detsembris. Töötleva tööstuse toodang suurenes üks protsent.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2011. aasta detsembris üks protsent vähem toodangut kui novembris, töötlevas tööstuses suurenes toodang kuuga üks protsent.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles