New Scientist ⟩ Maailmas on puudus arvutikiipidest – mis seda põhjustab? (2)

, New Scientist
Copy
Räniplaatide transportimine GlobalFoundriesi pooljuhtide tehases Saksamaal.
Räniplaatide transportimine GlobalFoundriesi pooljuhtide tehases Saksamaal. Foto: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg via Getty Images

Maailmas valitseb seninägematu puudus arvutikiipidest, seda mitme laiamõõtmelise probleemi kokkulangevuse tõttu. Ülemaailmne pandeemia, Ameerika Ühendriikide ja Hiina kaubandussõda, tulekahjud, põuad ja lumetormid on sattunud samale ajale enneolematu nõudlusega arvutikiipide järele.

Ainuüksi selle aasta jaanuaris ulatus kiibimüük rekordilise 40 miljardi dollarini. Nõudlus on niivõrd suur, sest kiibid on oluline osa mitte ainult arvutitest, vaid lugematutest seadmetest alates kelladest lõpetades külmkappidega. Vaid ühes autos võib neid leida mitukümmend. Tootjad ei suuda aga nõudlusega sammu pidada.

Mis põhjusel arvutikiipide puudus tekkinud on?

Möödunud aastal kutsus Covid-19 pandeemia esile autode müügi 50-protsendilise languse, sest põhjust reisida oli vähem ning usaldus majanduse vastu oli madal. Autofirmad reageerisid valitsenud meeleoludele tootmise ning varuosade tellimise vähendamisega.

Sinna hulka kuulus ka suur arv arvutikiipe, sest kaasaegsete autode toimimiseks – selleks, et kontrollida nii juhtimist, pidurdamist kui mootori tööd - on neid vaja üsna tähelepanuväärses koguses. Majandusmaailmas tekkinud fenomeni tõttu prognoosib IHS Markit, et 2021. aasta esimese kvartali lõpuks on toodetud 672 000 sõidukit vähem, kui varasemalt harjumuspärane oleks olnud.

Samal ajal kui huvi autode vastu kahanes, kasvas huvi nutitelefonide ja sülearvutite vastu, milleta kodukontoris töötades hakkama ei saa. Ka mängukonsoolide müüginumbrid kasvasid, sest inimeste vaba aja veetmise harjumused olid muutunud.

Seni tootjaid autokomponentidega varustanud suured tehased keskendusid nüüd nutiseadmete ja arvutite kiipide valmistamisele. Kogumüüki arvesse võttes läheb selliste kiipide tootmisega paremini kui kunagi varem, kuid probleem ei seisne vaid nõudluses, probleem on ka pakkumises.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles