Euroopas tuleb taas festivalide ärajätmise suvi (2)

Copy
Saksa muusikafestival Rock am Ring. Foto on illustratiivne.
Saksa muusikafestival Rock am Ring. Foto on illustratiivne. Foto: www.imago-images.de/imago images/POP-EYE / Scanpix

Mitmed Euroopa festivalid näevad ajaloo kordumist, sest kasvav nakatunute arv ning aeglane vaktsineerimine sunnivad juba teist aastast järjest mitmeid populaarseid suurüritusi ära jätma.

Reedel tühistasid korraldajad kuulsa Prantsuse koomiksifestivali Angoulême's, mis oleks pidanud toimuma juuni lõpul.

Festival on üks viimastest ära jäetud kultuuriüritustest, mille hulgas on ka mitu Euroopa suurimat muusikafestivali.

Prantsusmaal on nendeks muuhulgas Solidays, Hellfest, Garorock, Eurocks ja Pariisi Lollapalooza, millel on tavapäraselt kokku üle miljoni osaleja.

Oma plaanidest on loobunud ka seitse Saksamaa ja Šveitsi festivali: Deichbrand, Hurricane, Southside, Rock am Ring, Rock im Park, SonneMondSterne ja Greenfield.

Ka Barcelonas jäetakse ära suured Sonari ja Primavera pidustused.

Euroopa Liit maadleb vaktsiinide hankimise ja tarnega, seni on vaktsineeritud vaid 10 protsenti elanikest, mis Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmeil on «lubamatult aeglane» tempo.

Selle mõju on eriti tugevalt tunda Prantsusmaal, mille rikkalik kultuurimaastik on lukus juba 2020. aasta lõpust ning valguskiirt ei paista.

Valitsus kehtestas suvel toimuvatele sündmustele 5000 osaleja piirangu ning külastajad peavad istuma ja hoidma suhtlusvahemaad, mis tähendab, et lava ees näppu visata pole võimalik. Näiteks festivali Solidays külastas 2019. aastal 228 000 inimest.

Ja see toimus enne seda kui president Emmanuel Macron kuulutas välja kolmandad liikumispiirangud, mis algavad laupäeval, sest Prantsusmaa haiglad ägavad ülekoormuse all ning riigil on raskusi vaktsiinide hankimisega.

Eurocksi festivali organiseerijad, kus osales 2019. aastal 128 000 inimest, ütlesid, et reeglid on nagu hullusärk ning ei käi üldse kokku elava sündmuse vaimuga.

«Me ei eita pandeemiat, aga meil ajab südame pahaks see, et aastal 2021 toimub tühistamine isegi varem kui aastal 2020,» ütles ürituse juht Jean-Paul Roland.

Festivali organiseerijatele ei avaldanud muljet ka valitsuse 30 miljoni euro suurune abipakett, mida peavad omavahel jagama roki- ja klassikafestivalid, kunstisündmused ja tänavaetendused.

«Palusime hüppe tegemiseks langevarju, aga saime vaid maandumiseks madratsi ja vaidleme endiselt selle üle, kui paks see olema peaks,» lausus Roland, lisades, et isegi kui viiruseolukord kiiresti paremaks muutuks, ei jõuaks suured festivalid nii kiiresti korraldusega tegeleda.

Üksikud üritused loodavad siiski, et saavad olukorraga kohanedes toimuda. 

Prantsuse suurim muusikafestival, Les Vielles Charrues, kus oli 2019. aastal 270 000 külastajat, ning lihtsamini kohanevad üritused nagu Avignoni teatrifestival ja Cannes'i filmifestival loodavad endiselt, et juuli lõpul üritus toimub.

Suurbritannia on vaktsineerimises edukas olnud, kuid varasema viiruselaine tõttu tühistati ka seal mitmeid kultuurisündmusi, sealhulgas Glastonbury festival, mis asendati 22. mail toimuva veebis üle kantava kontserdiga, mille avaesinejaks on Coldplay.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles