Reuters: eestlaste idufirma Wise teeb mais viie-kuue miljardilise börsidebüüdi (2)

PM Majandus
Copy
Kristo Käärmann, üks TransferWise’i asutajatest ja omanikest TransferWise’i kontoris.
Kristo Käärmann, üks TransferWise’i asutajatest ja omanikest TransferWise’i kontoris. Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Suurbritannias baseeruv finantstehnoloogiafirma Wise -endine TransferWise – teeb mais aktsiate esmaemissiooni, mis hindaks ettevõtte väärtuseks kuus kuni seitse miljardit dollarit (viis kuni kuus miljardit eurot), ütlesid uudisteagentuurile Reuters kaks olukorraga kursis allikat.

Eestlaste Kristo Käärmanni ja Taavet Hinrikuse asutatud ettevõte, mida tuntakse piiriüleste rahaülekannete vahendajana, on nimetanud investeerimispangad Goldman Sachsi ja Morgan Stanley tehingut haldama ja kaalub tugevalt emissioonipaigaks Londonit, ütlesid allikad. Ettevõtte pressiesindaja keeldus kommentaarist.

Selline tehing toetaks Londoni püüdlusi saada tehnoloogiaettevõtete keskuseks, sealsel börsil on tänavu oma aktsiad noteerinud juba Moonpig, Trustpilot ja Deliveroo. Deliveroo aktsiahind langes esimesel kauplemispäeval rekordilised 30 protsenti, tekitades kahtlusi, et see annab lähitulevikuks surmahoobi Londonile kui esmaemissioonide turule. Ent allikate sõnul ei mõjuta see Wise’i plaane.

Ettevõte viis mullu lõpule 319 miljoni dollari suuruse rahastamisringi, mis hindas selle väärtuseks viis miljardit dollarit, ja teatas 70-protsendilisest käibe kasvust möödunud aastal 302,6 miljoni naelani (355 miljonit eurot). Puhaskasum oli 21,3 miljonit naela, ettevõte on kasumis juba neljandat aastat järjest.

Kuulduste järgi kaalus Wise emissioonikohana ka Amsterdami ja New Yorki, kuid on praegu tugevalt keskendunud Londonile, ütles üks allikatest. See ei poolda praegu ka aktsiate otse turule emiteerimist, lisas allikas.

Nagu Deliveroo ja mullu The Hut Group, kaalub ettevõtte kahe aktsiaklassiga struktuuri, mis annaks suurema hääleõiguse kaasasutajale Käärmannile ja mõnele varasemale investorile, kelle hulka kuuluvad Richard Branson ja Baillie Gifford.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles