Uurimus: Androidi telefonid koguvad kasutajate kohta 20 korda rohkem andmeid kui iPhone'id (2)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Androidi telefonid saadavad uurimuse kohaselt Google'ile rohkem andmeid kui iPhone'id Apple'ile
Androidi telefonid saadavad uurimuse kohaselt Google'ile rohkem andmeid kui iPhone'id Apple'ile Foto: SCANPIX

Androidi telefonid ja iPhone'id suhtlevad vastavalt Google'i ning Apple'i serveritega keskmiselt iga 4,5 minuti tagant, selgub värskest uurimusest.

Iirimaa Trinity College'i teaduri Douglas Leithi uurimuse kohaselt kogub Android kasutajate kohta 20 korda rohkem infot kui iPhone'id, kirjutab Ars Technica.

Androidi sisse lülitades saadab see esimese kümne minuti jooksul umbes ühe megabaidi ulatuses andmeid Google'ile, kuid Apple'i vastav näitaja on 42 kilobaiti. Kui telefoni ei kasutata, siis saadab Android iga 12 tunni tagant ühe megabaidi ulatuses andmeid Google'ile, iOSi näitaja sama perioodi jooksul on 52 kilobaiti.

Ainuüksi USAs kogub Android iga 12 tunni tagant 1,3 terabiti andmeid kasutajatelt, iOS aga 5,8 gigabaiti.

Uurimises märgiti, et kui Google kogub suuremaid andmemahte, siis iOS saadab Apple'ile mitmekülgsemat infot. iPhone'id saatsid teadustöö kohaselt Apple'ile kasutaja asukoha, IP-aadressi ja info WiFi-võrgu kohta. Android selliseid andmeid ei kogu.

Nii Google kui Apple olid kriitilised teadustöö osas. Google'i pressiesindaja väitel ei kogu ettevõte nii suures mahus andmeid. Tema sõnul kirjeldab uurimus seda, kuidas nutitelefonid töötavad. «Tänapäeva autod saadavad ka tootjatele olulist infot sõiduki osade ja seisukorra kohta ning nutitelefonid töötavad samamoodi,» ütles pressiesindaja.

Apple'i pressiesindaja sõnul on ettevõte läbipaistev selles osas, milliseid andmeid kogutakse ega jälgi kasutajate asukohta.

Uurimuse autorid märkisid teadustöös, et pöördusid nii Google'i kui Apple'i poole oma tulemustega. Teadurite sõnul Apple ei vastanud, aga Google saatis omapoolsed täpsustused ja kommentaarid, mis väidetavalt ka teadustöösse lisati.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles