Finantsinspektsioon: teisest sambast võetakse välja 1,3 miljardit eurot

PM Majandus
Copy
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem.
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Finantsinspektsiooni andmetel oli märtsi lõpuks esitatud teisest sambast lahkumiseks 170 155 avaldust ning sambast võetakse välja 1,3 miljardi euro väärtuses pensionisääste. 

«Et ka väljamaksed sügisel tõrgeteta toimiksid, peab olema täidetud vähemalt kaks eeldust. Fondid peavad olema piisavalt likviidsed ja protsessiga seotud asutuste IT-süsteemid peavad koormusele vastu pidama,» ütles finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler ja lisas, et nad monitoorivad teise samba reformiga seotud asutuste IT-arendusi ja analüüsivad fondide likviidsust

Pensioniregistri pidaja pensionikeskus esitas finantsinspektsioonile IT-arenduste tegevuskava, mis aitab kaasa reformi erinevate etappide sujuvale toimimisele. Pensionireformiga seotud turuosalised on inspektsioonile kinnitanud, et suur osa IT-lahendustest on juba tehtud.

Pensionikeskuse iseteenindusportaali on loodud võimalus esitada avaldusi teisest sambast lahkumiseks. Lisaks on täiendatud pangalinkide võrgustikku ja asutustevahelist andmevahetust ning tehtud IT-süsteemide stressi- ja funktsionaalsuse teste. Sügisel käiku minev suuremahuliste maksete teostamiseks vajalik IT lahendus saab viimaseid viimistlusi.

Teisest sambast lahkumiseks esitatud avalduste arv on suurem kui sambast lahkujate arv, kuna sambast väljumiseks peab inimene avalduse esitama iga fondi kohta, kuhu ta raha on kogunud. Ühel inimesel võib olla rohkem kui üks teise samba konto. Kuna lahkumisavaldusi saab juuli lõpuni tagasi võtta, ei pruugi kõik avalduse esitanud inimesed siiski teisest sambast lahkuda.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles