Jääsurfi Eesti kiirussõidu meister kihutas uisukelgul 79,86 kilomeetrit tunnis

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Naiste arvestuses võitis 2020/21 hooaja Eesti jääsurfi kiirussõidu Eleri Birk tulemusega 60,27 kilomeetrit tunnis
Naiste arvestuses võitis 2020/21 hooaja Eesti jääsurfi kiirussõidu Eleri Birk tulemusega 60,27 kilomeetrit tunnis Foto: Slaalom.ee

Märtsikuuga lõppesid 2020/21 hooaja Eesti Meistrivõistlused talisurfi kiirussõidus. See oli esimene kord, kui Eesti meistrid kiirussõidus selgitati välja ka jääl.

Eesti meister talisurfi kiirussõidus on vanameister Koit Teder Viljandist, kes saavutas kõigi aegade teise tulemuse jääl, ehk keskmiseks kiiruseks 79,86 kilomeetrit tunnis. Naiste arvestuse parim ja kiirem oli Eleri Birk Aloha surfitiimist Pärnust tulemusega 60,27 kilomeetrit tunnis, mis on Eesti naiste paremuselt teine tulemus jääl.

Hõbedase tulemuse kihutas välja Raivo Saarm kiirusega 77,01 ja kolmandaks tuli Tõnis Salong tulemusega 72,41 kilomeetrit tunnis. Kõik paremad tulemused sõideti välja Võrtsjärvel, kus on ennegi väga häid tulemusi saadud.

Eesti kõigi aegade kiireimad tulemused jääsurfis on saavutanud Tõnis Salong 2019. aastal, kui ta sõitis kümne sekundi keskmiseks 86 kilomeetrit tunnis ning naiste parim saavutus on Annika Valkna 2016. aastal sõidetud 71,017 kilomeetrit tunnis. 

«Minu talisurfikelgu prototüüp valmis Aloha Veespordikooli lastega juba 2019 novembris. Aga eelmine aasta ei saanudki uisukelku katsetada kuna jääd ei tulnud. Seekord oli hea talv. Käisin Võrtsul kaks korda proovimas, esimene kord oma kelguga ja 3,5 ruuduse algõppe purjega, kuna tuul on puhanguti 20 meetrit sekundis. Keskmine kiirus tuli 56,51 kilomeetrit tunnis. Äge tunne, et enda ehitatud kelk toimib nii hästi! Aga kiirussõidu jaoks on puksid muidugi vedelad ja see oli ka selle kelgu maksimumkiirus. Selle kelgu eesmärk ongi algõpe ja seda eesmärki täidab see täielikult,» selgitas Eleri Birk. Oma kiirusrekordi sooritas ta aga Tõnis Salongilt laenatud slaalomikelguga, mis sobis suurteks kiirusteks paremini.

Purjelaua ja lohesurfi kiirussõit on võistlusklass, milles tuleb nõuetekohaselt taadeldud GPS-seadmega fikseerida suurim hetkeline kiirus ning suurim keskmine kiirus kümne sekundi jooksul. Võistlejad ei pea tulemuse registreerimiseks olema tingimata samal ajal ja samas kohas koos, kuid reeglina kipuvad head ilmaolud talisurfajaid siiski samadele veekogudele meelitama. Kehtiva tulemuse registreerimiseks peab see olema sõidetud ette nähtud võistlusperioodi jooksul ning -piirkonnas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles