WTO: globaalne kaubandus kasvab tänavu kaheksa protsenti

Copy
WTO uus juht Ngozi Okonjo-Iweala
WTO uus juht Ngozi Okonjo-Iweala Foto: POOL/REUTERS

Globaalne kaubandus peaks kasvama tänavu varem ennustatust rohkem, teatas kolmapäeval Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO).

«Globaalse kaubanduse tugev taastumine alates läinud aasta keskpaigast on aidanud pehmendada pandeemia mõju inimestele, äridele ja majandustele,» ütles WTO uus juht Ngozi Okonjo-Iweala.

Maailmakaubanduse maht kerkib uue prognoosi järgi tänavu kaheksa protsenti. Oktoobris prognoosis WTO kasvuks 7,2 protsenti.

Läinud aastal kahanes globaalse kaubanduse maht 5,3 protsenti, mida oli algul kardetust vähem.

Aasta tagasi oli WTO hoiatanud, et maailmakaubandus võib kahaneda 2020. aastal pandeemia tõttu koguni kolmandiku võrra. Hiljem prognoositi 9,2-protsendist langust.

Ehkki kaubanduse taastumine tõotab tulla oodatust tugevam, aeglustub see järgmisel aastal neljale protsendile, teatas WTO ja lisas, et pandeemia mõjud jäävad endiselt tuntavaks.

Okonjo-Iweala hoiatas ka, et endiselt möllav koroonaviiruse pandeemia võib taastumise nurjata.

«Uued nakkuslained võivad loodetud taastumist õõnestada,» ütles ta ning ärgitas riike vaktsineerimist hoogustama ja vaktsiine võrdsemalt jagama. «Kiire, ülemaailmne ja võrdne vaktsiinide kasutuselevõtt on parim ergutuspakett, mis meil tugeva ja kestva majanduse taastumise jaoks käepärast on,» ütles ta.

«Kuniks suurel osal inimestest ja riikidest pole piisavat ligipääsu vaktsiinidele, jääb see kasvu pärssima ja loob ohu, et tervise ja majanduse ülemaailmne taastumine pöördub ümber,» hoiatas Okonjo-Iweala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles