Swedbank toob turule pensioni investeerimiskonto

PM Majandus
Copy
Swedbank.
Swedbank. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Alates 8. aprillist saab Swedbankis esitada avalduse pensioni investeerimiskonto (PIK) avamiseks, mis annab võimaluse hakata alates septembrist oma II pensionisamba raha ise investeerima.

PIK on võimalus jätkata riigi abiga pensioni kogumist, kuid pensionifondi halduri asemel saab igaüks investeerimisotsuseid teha ise. Kontole saab üle kanda nii II pensionisamba uued sissemaksed kui ka juba varem teise sambasse kogutud raha või osa sellest.

Pensioni investeerimiskonto eelis teise samba süsteemist lahkumise ees on asjaolu, et sinna koguneb endiselt raha kasuliku 2+4 skeemi alusel ehk riik maksab inimese palgast pensionifondi makstud (2%) igale eurole omalt poolt juurde kaks eurot (4%).

Riigi makstav 4% tuleb inimese enda riikliku pensioni ehk esimese samba arvelt. 

Swedbanki pensioni investeerimiskontot saab avada Swedbanki internetipangas. Koos PIK-i avamisega saab esitada ka vahetusavalduse, et tuua juba kogunenud pensioniraha oma PIK-ile.

Hiljemalt 31. juulil esitatud vahetusavalduste puhul kantakse raha pensionifondist PIK-ile 1. septembril ja seejärel saab oma pensioniraha ise investeerima hakata. Avaldusi uute sissemaksete laekumiseks PIK-ile saab esitada alates 1. septembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles