Ametiühingud: eesliinitöötajad vajavad palgatõusu, mitte õõnsaid kiidusõnu

PM Majandus
Copy
Kiirabibrigaad.
Kiirabibrigaad. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul vajavad eesliinitöötajad reaalset palgatõusu, kuid reaalsus on, et  palgaläbirääkimised on jäänud toppama tervishoiutöötajatel ning pole politseinikel või päästjatel isegi alanud.

Viimasetele tuleks rakendada tippametnike palgavalemit, kui enamaks raha pole, leiab Peterson.

Koroonakriisi varjus ummikusse jooksnud tervishoiutöötajate palgaläbirääkimised jätkuvad nüüd riikliku lepitaja vahendusel. Kollektiivlepinguprojekti saatsid tervishoiutöötajad tööandjatele juba möödunud aasta juunis, kuid sellele pole tänini adekvaatset vastust.

«Ülevoolavad kiidusõnad mõjuvad õõnsalt, kui samal ajal vaadatakse mööda eesliinitöötajate palgataotlustest. Selge, et vastutustunne hoiab haiglad täna tipptuuridel töös, aga seda enam on oluline taustal teha endast parim palgaküsimuste valutuks lahendamiseks,» rääkis Peterson.

«Kindlasti on eesliinitöötajatel valus kuulata teateid riigijuhtide betooni valatud palgatõusudest, kui eesliinitöötajate endi palk püsib pingutuse kiuste muutumatuna,» ütles Peterson.

Petersoni hinnangul on arstide ja õdede kõrval suur mure hooldajatega, kes lahkuvad töölt, kuna palgad on ajale kriitiliselt jalgu jäänud ja mujalt saab sama raha eest palju lihtsamat tööd.

Kui tervishoiutöötajate palgakõnelused on ummikus, pole päästjate ja politseinike palga osas läbirääkimised alanudki. Tänavuse aasta riigieelarve tõuse ette ei näe, mistõttu riigi keskmisega võrreldes eesliini töötajad taas kaotavad.

«Kindlasti on eesliinitöötajatel valus kuulata teateid riigijuhtide betooni valatud palgatõusudest, kui eesliinitöötajate endi palk püsib pingutuse kiuste muutumatuna,» ütles Peterson.

Ametiühingujuhid kavatsevad teema tõsta ka tänasel kolmepoolsel kohtumisel peaministri ja tööandjate keskliiduga, kuigi teema ei ole otseselt kohtumise päevakorras. «Kutsume üles eesliini palgaasju korda ajama, samal ajal kui eesliin ise elusid päästab,» ütles Peterson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles